Mrkvový dort je klasický dezert, který se vždy líbí davu! Tento recept je připraven z pravé mrkve, koření a je přelitý krémovou tvarohovou polevou. Aby byl dort ještě výjimečnější, peče se s nasekanými vlašskými ořechy, strouhaným kokosem a rozinkami. Výsledkem je vlhký a chutný koláč, který si každý zamiluje. Připravte si tedy formy na pečení a dopřejte si tuto lahodnou pochoutku!
Ingredience:
- 2 1/4 hrnku univerzální mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 velká vejce
- 3/4 šálku cukru krystal
- 3/4 hrnku světlého hnědého cukru
- 1 šálek rostlinného oleje
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek strouhané mrkve
- 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
- volitelně například marmeláda
Ingredience na polevu
- 1/2 šálku změklého másla
- smetanový sýr, změklý
- 2-3 šálky moučkového cukru
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte moukou dortovou formu.
Ve středně velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a muškátový oříšek. Odstavte stranou.
V míse elektrického mixéru vyšlehejte vejce, krystalový cukr, hnědý cukr, olej a vanilkový extrakt do světlé a krémové konzistence.
Pomalu přidávejte suché přísady a míchejte, dokud se nespojí.
Přimíchejte nastrouhanou mrkev a vlašské ořechy.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte 30-35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Před polevou nechte koláč zcela vychladnout.
Pokyny pro přípravu polevy:
V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo a smetanový sýr do světlé a krémové konzistence. Pomalu přidávejte moučkový cukr a míchejte, dokud se nespojí.
Vmíchejte vanilkový extrakt. Polevu rozetřete na vychladlý dort a podávejte.
Mrkvový dort – vegan to pro tentokrát není. Jedná se o běžný recept.
Věděli jste, že?
Mrkev má vitamíny C, D, E, nejvýznamnější je beta karoten, který chrání před poškozením způsobeným volnými radikály, v těle se přeměňuje na vitamín A, tolik potřebný pro zdravý zrak.
Z mrkve můžete dále připravit lahodný mrkvovo-celerový salát, mrkvovou pomazánku, mrkvové muffiny i bábovku.
Chuť starší mrkve zlepšíte povařením v pomerančové šťávě, do níž přidáte kapku oleje. Rozpálený tuk na pánvi nebude prskat, pokud k němu přidáte kolečka syrové mrkve.