Nadýchaný dort, neboli mrak, je jedinečný a kreativní způsob výroby dortu. K vytvoření jedinečného, nadýchaného a lehkého dortu se používají ingredience podobné mrakům, jako je šlehačka, marshmallow a cukrová vata. Je to skvělá volba pro někoho, kdo hledá něco jiného a zábavného.
Ingredience:
- 2 ½ hrnku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 2/3 hrnku změklého másla
- 1 ½ hrnku krystalového cukru
- 4 velká vejce
- ¾ hrnku mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 ½ hrnku strouhaného kokosu
- 1 ½ hrnku bílé čokolády
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Postup:
Předehřejeme troubu na 200 °C. Vymažeme a vysypeme moukou 22centimetrovou kulatou dortovou formu. Ve středně velké míse prošleháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
Ve velké míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Po jednom přidáváme vejce a po každém přidání šleháme. Přidáme mléko a vanilkový extrakt a mícháme, dokud se nespojí. Postupně přidáváme moučnou směs k mokrým přísadám a míchejte, dokud se nespojí. Přimícháme kokos a kousky bílé čokolády.
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Koláč necháme 10 minut vychladnout ve formě, poté jej vyklopíme na drátěnou mřížku a necháme zcela vychladnout.
Po vychladnutí potřeme vrchní část a boky dortu slazeným kondenzovaným mlékem. V případě potřeby posypeme dalšími kokosovými vločkami a kousky bílé čokolády. S množstvím kokosu se pomalu může podobat kokosovým řezům.