Mák je malé, ledvinovité semínko pocházející z rostliny máku opiového. Běžně se používají při pečení a vaření, kdy různým pokrmům dodávají oříškovou chuť a jemnou křupavost. Když se mák nasype na plech, může zvýšit chuť a estetický vzhled výsledného pečiva. A jak tedy na makovec na plech?
Ingredience:
- 1 šálek hladké mouky
- 1 šálek moučkového cukru
- 1/2 hrnku nesoleného másla, změklého
- 1/2 šálku mléka
- 2 velká vejce
- 1 lžíce máku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
Na polevu:
- 1 šálek moučkového cukru
- 1-2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry (nepovinné)
Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C. Plech na pečení vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte pergamenovým papírem.
Ve velké míse smíchejte změklé máslo a cukr do světlé a nadýchané pěny. Po jednom přidejte vejce a po každém přidání dobře promíchejte. Vmíchejte vanilkový extrakt.
V samostatné míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Postupně přidávejte suché přísady do máslové směsi, střídavě s mlékem. Míchejte, dokud se nespojí. Dávejte pozor, abyste nepromíchali příliš mnoho směsi. Jemně vmíchejte mák.
Těsto nalijte na připravený plech a stěrkou ho rovnoměrně rozetřete. Ujistěte se, že dosahuje ke všem okrajům. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
Zatímco se koláč peče, připravte si polevu tak, že v malé misce vyšleháte moučkový cukr, citronovou šťávu a citronovou kůru (je-li třeba). Začněte s 1 lžící citronové šťávy a podle potřeby přidejte další, abyste dosáhli požadované konzistence.
Jakmile je koláč upečený, vyjměte ho z trouby a nechte ho několik minut vychladnout na plechu. Poté jej přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.
Jakmile je koláč vychladlý, rovnoměrně ho pokapejte polevou pomocí lžíce nebo zdobicího sáčku. Před podáváním nechte polevu ztuhnout.
Dort nakrájejte na čtverce a podávejte. Vychutnejte si lahodný makový koláč!
Pokud chcete, aby měl celý koláč výraznější citronovou chuť, můžete do těsta přidat citronový extrakt nebo citronovou kůru.