Jednoduchá, zdravá a lehká rychlovka v podobě lilku s uzeným kuřecím masem je ideální na domácí grill party, nebo jako větší jednohubky k dobrému filmu, případně k narozeninové oslavě. Pečený lilek povznese i obyčejnou večeři na kulinářský zážitek. A s minimem kalorií.
Ingredience
- 1 lilek
- 2 uzená kuřecí stehna
- 2 plátky eidamu nebo ementálu
- 100 g balkánského sýru
- provensálské koření
- sůl
- olivový olej
Postup
Lilek rozřízneme podélně na poloviny a vydlabeme vnitřek, aby na kraji zůstal cca 1 cm lem. Osolíme a poloviny otočíme dnem vzhůru, aby se mohly odpotit. Mezitím obereme uzené kuřecí maso a pokrájíme jej na kousky a zapneme troubu na cca 180 – 200 stupňů.
Vypocené lilky osušíme utěrkou. Pekáč vymažeme trochou tuku a vložíme do něj lilky, mírně je osolíme, okořeníme provensálským kořením, do každé poloviny položíme plátek sýra, nasypeme kuřecí maso, trochu okořeníme, zakápneme olivovým olejem a dáme do vyhřáté trouby.
Po zhruba 10 minutách pečení zasypeme lilky nastrouhaným balkánským sýrem a dopečeme. Podáváme s brambory nebo s hranolky. Pokud zbyde nějaký lilek, lze z něj příště připravit těstoviny s brokolicí a lilkem.