Lidé hledají jednoduché a chutné recepty, které mohou obohatit jejich každodenní menu. Jaké jsou čtyři lahodné levné pokrmy, které spojují výbornou chuť s relativně snadnou přípravou. Dušená mrkev, bramboráky, zeleninový salát a balkánský salát představují širokou paletu barev, chutí a vůní, které mohou potěšit jak chuťové pohárky, tak i oči.
Vaření je pro mnohé řehole, pro druhé příjemná kratochvíle či životní styl. Člověk se vydává na gastronomickou dobrodružnou cestu a objevuje způsob, jakým může s jednoduchými ingrediencemi, které má většina rodin vždy doma, vytvořit lahodné pokrmy pro svou rodinu a přátele.
Každý recept je něčím výjimečný, ať už jde o teplou dušenou mrkev, křupavé bramboráky, osvěžující zeleninový salát nebo tradiční balkánský salát.
Dušená mrkev
Dušená mrkev je pokrm, kde jsou mrkve vařené nebo dušené, obvykle s přídavkem dalších ingrediencí pro zlepšení chuti. Zde je jednoduchý recept na dušenou mrkev:
Ingredience:
- mrkev (oloupaná a nakrájená na kolečka nebo na tyčky)
- máslo nebo olej
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé bylinky nebo koření podle preference (např. petržel, tymián, nebo citronová kůra)
Postup:
- Máslo nebo olej se rozehřejí v hrnci na středním ohni.
- Přidá se nakrájená mrkev a promíchá tak, aby se všechny kousky dobře obalily máslem nebo olejem.
- Mrkev se dusí asi 5 – 10 minut za občasného promíchání.
- Přidá se sůl, pepř a další koření dle chuti.
- Pokračuje se v dušení, dokud není mrkev měkká, avšak stále má jemnou texturu.
Tento recept je základem a může být upravován podle jednotlivých preferencí. Mrkev lze také dusit s dalšími zeleninovými druhy nebo přidat nové ingredience, jako jsou česnek, cibule nebo zázvor, a zvýraznit tak chuť.
Bramboráky – nejlepší recept
Bramboráky jsou oblíbeným pokrmem, zejména ve střední Evropě. Zde je nejlepší recept na bramboráky:
Ingredience:
- 4 středně velké brambory (oloupané a nastrouhané)
- 1 cibule (jemně nakrájená)
- 2 vajíčka
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku (utřené nebo jemně nasekané)
- 1 lžička sůl
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky majoránky nebo kmínu (dle chuti)
- rostlinný olej na smažení
- zakysaná smetana nebo jemně nastrouhaný tvaroh (na podávání)
Postup:
- Brambory se nastrouhají na hrubém struhadle a vymačká se z nich přebytečná šťáva.
- Nastrouhané brambory se dají do mísy a přidá se k nim nakrájená cibule, vajíčka, mouka, utřený česnek, sůl, pepř a majoránka nebo kmín. Dobře promíchat, dokud nevznikne kompaktní hmota.
- Rozpálí se pánev na střední teplotu s dostatečným množstvím rostlinného oleje.
- Na pánvi se tvarují malé placičky ze směsi a opékají se na obou stranách dozlatova. Placičky by měly být asi 1 cm tlusté.
- Usmažené bramboráky se položí na papírový ubrousek, aby se zbavily nadbytečného oleje.
- Bramboráky se podávají teplé se zakysanou smetanou nebo jemně nastrouhaným tvarohem.
Tento recept vytvoří chutné a křupavé bramboráky. Lze experimentovat s kořením a přidávat oblíbené bylinky nebo další ingredience podle chuti dotyčného kuchaře.
Zeleninový salát
Salát ze zeleniny je osvěžujícím a jednoznačně zdravým pokrmem. Zde je jednoduchý recept na základní zeleninový salát, který lze dále upravovat podle svých preferencí:
Ingredience:
- 4 šálky smíšeného listového salátu (ledový salát, rukola, špenát)
- 1 okurka
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 rajče
- 1 mrkev
- 1/2 červené cibule
- ředkvičky
- olivový olej (na zálivku)
- balzamikový ocet (na zálivku)
- sůl a pepř (dle chuti)
- čerstvé bylinky (petržel, bazalka, máta – podle preference)
Postup:
- V míse nebo salátové míse se smíchají různé druhy listového salátu.
- Přidá se na tenké plátky nakrájená okurka, proužky paprik, nakrájené rajče, nastrouhaná mrkev, jemně nakrájená červená cibule a plátky ředkviček.
- Do salátu se přidají čerstvé bylinky podle chuti.
- V malé misce se smíchá olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř na zálivku. Množství oleje a octa se může upravit podle preferencí člověka.
- Zálivkou se přelije zeleninový salát a důkladně promíchá.
- Salát se okamžitě podává, aby byl co nejčerstvější.
Tento recept je základním návodem, avšak můžou být přidány další ingredience, jako jsou ořechy, sýry, červená řepa, avokádo nebo kuřecí proužky a vytvořit tak salát přesně podle své chuti.
Balkánský salát
Balkánský salát, známý také jako řecký salát, je chutný a osvěžující pokrm, který kombinuje různé druhy zeleniny, oliv, sýrů a bylinek. Zde je recept na tradiční balkánský salát:
Ingredience:
- 4 šálky smíšeného listového salátu (např. ledový salát, rukola, špenát)
- 1 okurka
- 2 rajčata
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1/2 červené cibule
- 200 g řeckého sýra Feta
- 1/2 šálku černých oliv (např. kalamata olivy, bez pecek)
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa nebo balzamikového octa
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvé bylinky (petržel nebo máta – podle preference)
Postup:
- V míse nebo salátové míse se smíchají různé druhy listového salátu.
- Přidá se nakrájená nakrájená okurka, rajčata, papriky, červená cibule, rozdrobený řecký sýr a olivy.
- V malé misce se smíchá olivový olej, vinný ocet, sušené oregano, sůl a pepř na zálivku. Lze přidat také čerstvé bylinky podle chuti.
- Zálivkou se přelije balkánský salát a důkladně promíchá.
- Podávat okamžitě, aby byl salát co nejčerstvější.
Tento balkánský salát je vynikající jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu nebo rybě. Může se také podávat s čerstvým chlebem nebo pitou.
I s běžnými základními surovinami lze připravit jídlo, které potěší chuťové pohárky a uspokojí i oční zornice.