Tiramisu je italský moučník z vrstev v kávě namočených piškotů, krémové náplně z mascarpone a kakaového prášku. Často se podává chlazený, což z něj činí oblíbenou letní pochoutku. Je na místě nechat tiramisu přes noc v chladničce a podávat vychlazené.
Ingredience:
- 4 velké sladké piškoty
- 1 balení sýra Mascarpone
- 2 velká vejce, oddělená
- 3 lžíce cukru
- 1/4 šálku silné vařené kávy, vychlazené
- 1/4 šálku sladkého vína Marsala
- 1/4 šálku kakaového prášku
Postup:
Bílky šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky, a dejte je stranou. V samostatné míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Přidejte sýr Mascarpone a šlehejte, dokud se nespojí. V mělké misce smíchejte kávu a víno Marsala.
Každý piškot ponořte do kávové směsi jen tak, aby se obalil. Dno zapékací misky vyložte namočenými piškoty. Rozetřete polovinu sýrové směsi na piškoty. Přidejte další vrstvu namočených piškotů.
Na piškoty rozetřete zbývající sýrovou směs. Navrch naneste rozšlehaný sníh z bílků. Povrch posypeme kakaovým práškem. Přikryjeme a necháme v chladničce odležet alespoň 3 hodiny, než budeme tento nejlepší dort z Mascarpone servírovat.
Podávejte vychlazené například s mandlovou kávou.