Kynuté buchty jsou skvělým způsobem, jak připravit chutný a nadýchaný dezert, který si můžete vychutnat ke kávě, čaji nebo jen tak. Výroba kynutých buchet může trvat delší dobu, ale konečný výsledek obvykle stojí za tu námahu. Chuť a strukturu housek lze měnit přidáním různých náplní, jako jsou marmelády, povidla a další. Kynuté buchty jsou skvělou volbou pro domácí jídlo nebo svačinu.
Ingredience:
- 2 ½ hrnku hladké mouky
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky aktivního sušeného droždí
- 1 šálek teplého mléka
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 vejce
- Džem podle vlastního výběru
Postup:
Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, cukr a droždí. V samostatné míse smíchejte mléko, máslo a vejce. Mokré přísady přidejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne vláčné těsto.
Těsto vyklopte na lehce pomoučený povrch a hněťte 5-10 minut nebo dokud není hladké a pružné. Těsto vložte do vymazané mísy, přikryjte a nechte 1 hodinu kynout.
Po vykynutí těsto propíchejte a rozdělte ho na 12 stejných dílů. Každý kousek rozválejte do kuličky a položte na vymaštěný plech. Buchty nechte ještě 30 minut kynout.
Předehřejte troubu na 190 °C. Buchty pečte 15-20 minut nebo dozlatova. Jakmile buchty vychladnou, potřete každou z nich vrstvou džemu, nebo můžete džem dát dovnitř pomocí plnícího pytlíku. Tyto buchty jsou stejnou českou klasikou jako moravské koláče.