Zdravější a výživná alternativa tradičních kroket jsou květákové krokety. Díky křupavé vnější vrstvě a krémovému rozmačkanému květáku jsou skvělou přílohou nebo svačinkou. Snadno se připravují a recept lze upravit pomocí oblíbených bylinek a koření.
Ingredience:
- 1 hlava květáku, nakrájená na růžičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička uzené papriky nebo jiné koření či bylinky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 2 velká vejce, rozšlehaná
- 2 šálky strouhanky
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
Postup:
Přípravu začneme vařením květáku v páře nebo varem, dokud není měkký.
Poté uvařený květák rozmačkáme a přidáme oblíbené koření, například česnekový prášek, cibulový prášek, uzenou papriku nebo bylinky dle chuti každého.
Kdo chce, může přidat také trochu strouhaného sýra a pak vše smíchat dohromady, až vznikne konzistence podobná těstu.
Poté z těsta vytvarujeme malé placičky nebo koule a obalíme je ve strouhance. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a smažíme krokety, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
Obracíme je, aby byly propečené z obou stran. Podáváme je třeba s oblíbenou jogurtovou zálivkou.