Klasický hovězí guláš je klasika, ale někdy není tolik času a hodí se mít po ruce rychlejší recept jako je třeba tento kuřecí, nebo vepřový guláš. Dokonce jde připravit i guláš z hlívy ústřičné.
Kuřecí guláš je východoevropské jídlo, které jistě potěší vaše chuťové pohárky. Jedná se o vydatný, aromatický guláš s bohatou rajčatovou omáčkou a jemnými kousky kuřecího masa. Tento pokrm je navíc neuvěřitelně snadný na přípravu a může si na něm pochutnat celá rodina.
Klíčem k přípravě chutného a úspěšného guláše je použití kvalitních surovin. Začněte tím, že ve velkém hrnci na středním plameni osmahnete na kostičky nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile cibule začne vonět, přidejte na kostičky nakrájená kuřecí prsa a vařte, dokud lehce nezhnědnou. Poté přidejte sladkou papriku, kmín a oregano, abyste získali chuť.
Dále vmíchejte plechovku nakrájených rajčat, hovězí vývar a bobkový list. Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi třicet minut. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a mrkev a vařte dalších dvacet minut, nebo dokud zelenina nezměkne. Guláš podávejte s křupavým chlebem nebo s rýží.
Kuřecí guláš je chutné a uklidňující jídlo, které si rodina jistě oblíbí. Je to jednoduchý pokrm, který je plný chuti a určitě každého potěší. Stačí jen pár ingrediencí a minimální úsilí, abyste si připravili lahodné jídlo, které vás určitě potěší.
Ingredience na kuřecí guláš
- 2 větší kuřecí prsa
- 1 žlutá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 1 kostka slepičího bujónu
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžíce majoránky
- pepř
- sůl
- slunečnicový olej
- 1 lžička Solamylu
Postup na kuřecí guláš
- Maso nakrájíme na menší kostky a mírně opepříme.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno. Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky.
- V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli s česnekem a necháme zesklovatět.
- Do hrnce přidáme maso a papriku a zarestujeme.
- Zalijeme vodou, přidáme kostku bujónu, majoránku podle chuti, bobkový list a necháme dusit.
- Když je maso měkké, tak zahustíme Solamylem, který rozmícháme v trošce vody. Necháme převařit cca 5 minut a odstavíme.
- Hotový guláš můžeme podávat s bramborovými knedlíky.
Věděli jste, že?
Guláš je tradiční jídlo pocházející z Maďarska, které se však rozšířilo po celé střední a východní Evropě. Pokrm se obvykle připravuje z hovězího nebo vepřového masa a je ochucen paprikou, česnekem, cibulí a dalším kořením.
Původ guláše sahá až do 9. století, kdy se na území dnešního Maďarska usadili Maďaři, kočovný kmen ze střední Asie. Původně se jednalo o jednoduchý guláš z hovězího masa, cibule a česneku, který se vařil na otevřeném ohni.
V 17. století byla do receptu přidána paprika, která dodala pokrmu jeho charakteristickou chuť.
Dnes je guláš oblíbeným pokrmem v mnoha částech světa. Často se podává jako vydatná polévka nebo guláš, často se doplňuje zakysanou smetanou a podává se s křupavým chlebem. Guláš je oblíbeným pokrmem také ve Spojených státech, kde se často podává s bramborami nebo nudlemi.