Pečené kuře je nedělní klasika, která má své místo v každé rodině. Díky jalovci má tento recept zase trošku jinou chuť a kdyby náhodou vám něco zbylo, inspirujte se, jak zužitkovat zbytky z pečeného kuřete.
Kuřecí maso a slanina jsou lahodnou kombinací chutí, která se stala oblíbenou volbou mnoha domácích kuchařů i šéfkuchařů v restauracích. Kombinace šťavnatého kuřecího masa a pikantní slaniny jistě potěší všechny chuťové buňky – od nákypů a salátů až po wrapy a sendviče.
Kombinace kuřecího masa a slaniny je skvělým způsobem, jak jídlu dodat hodně chuti, aniž by bylo nutné přidávat mnoho kalorií. Kuřecí maso je skvělým zdrojem libových bílkovin a má nízký obsah tuku a kalorií.
Na druhou stranu slanina obsahuje hodně tuku a kalorií, takže je důležité používat ji s mírou. Při společném použití kuřecího masa a slaniny lze vytvořit chutné a syté jídlo.
Ingredience na kuře se slaninou
- 1 kuře
- 6 proužků slaniny
- Drcený jalovec
- Máslo
- Pepř
- Sůl
Postup na kuře se slaninou
- Omyté kuře osolíme a vnitřek vytřeme nadrceným jalovcem.
- Na kuře poklademe proužky slaniny, jemně opepříme, obložíme kousky másla, podlijeme vodou a za občasného podléváním pečeme na 180 °C asi hodinu.
- Před koncem pečení zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme zlatou kůrku.
- Podáváme s vařenými brambory pokapanými máslem a posypanými sekanou petrželovou natí.
Tipy pro vás
- Před pečením kuře dobře osušte papírovou utěrkou, pro dokonalé pečení potřebuje být co nejsušší.
- Každé kuře pečené vcelku potřebuje stáhnout motouzem. Důvody jsou dva. Jednak tím drůbež získá kompaktní tvar a jednak se rovnoměrněji propeče. A co je nejdůležitější: svázaná stehýnka ochrání maso před vysušením.
- Položením nějaké další vrstvy přes prsíčka zpomalíte prostup tepla. Mělo by to být něco, co snese vysokou teplotu a co zároveň dovede přidat trochu šťavnatosti a chuti, takže jako ideální řešení se nabízí slanina nebo špek.
- Nezapomeňte maso čas od času potřít vypečenou šťávou, aby maso bylo ještě více šťavnaté.
- Když je kuře hotové, vyjměte ho z trouby a před porcováním ho nechte 10 minut odpočívat.