Kuře s provensálským kořením je klasický francouzský pokrm, který se hodí pro každou příležitost. V pokrmu se snoubí voňavá chuť provensálských bylinek a koření, jako je tymián, rozmarýn, oregano, majoránka a česnek. Kuře se obvykle marinuje v kombinaci těchto bylinek spolu s olivovým olejem, citronovou šťávou a bílým vínem a poté se peče nebo griluje. Podává se s různými přílohami, jako jsou brambory, ratatouille nebo zeleninová směs. Pokrm se tradičně podává se sklenkou vychlazeného růžového nebo bílého vína.
Ingredience:
- 1 celé kuře
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička papriky
- 1 lžička mořské soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Kuře vložte do pekáče.
V malé misce smíchejte olivový olej, česnekový prášek, tymián, oregano, bazalku, cibulový prášek, papriku, sůl a pepř. Směsí potřete celé kuře a dbejte na to, aby se dostala do všech štěrbin.
Kuře pečte v předehřáté troubě 1 hodinu a 15 minut, nebo dokud vnitřní teplota nejsilnější části stehna nedosáhne 165° C.
Před porcováním a podáváním nechte kuře 10 minut odpočívat, stejně jako se to dělá u pečeného kuřete na smetaně.