Kuře na houbách s česnekem je lahodný a pikantní pokrm, který kombinuje chutě křehkého kuřete, dušených hub a aromatického česneku. Tento recept je jednoduchý, ale elegantní, takže je oblíbenou volbou pro slavnostní večeři nebo jídlo na všední večer. Kuře je ochucené bylinkami, opečené na pánvi do dokonalosti a poté přelité lahodnou omáčkou z hub a česneku. Kombinace zemitých hub, bohaté chuti česneku a šťavnatého kuřete vytváří uspokojivý a lahodný pokrm, který jistě zapůsobí na vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- 8 uncí žampionů nakrájených na plátky
- 4 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/4 šálku husté smetany
- čerstvá nasekaná petržel (na ozdobu)
Postup:
Kuřecí prsa osolte a opepřete z obou stran.
Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě.
Na pánev přidejte kuřecí prsa a smažte je asi 6-7 minut z každé strany, dokud nebudou zlatavě hnědá a propečená. Vyjměte je z pánve a dejte stranou.
Na stejné pánvi rozpusťte na středním plameni máslo.
Přidejte prolisovaný česnek a na plátky nakrájené žampiony. Vařte asi 5 minut, dokud houby nezměknou a nepustí vlhkost.
Houbovou směs posypte sušeným tymiánem a dobře promíchejte.
Přilijte kuřecí vývar a přiveďte k varu. Nechte vařit asi 5 minut, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
Vmíchejte hustou smetanu a pokračujte ve vaření další 2-3 minuty, dokud omáčka mírně nezhoustne.
Vraťte uvařená kuřecí prsa na pánev a přelijte je lžící houbové omáčky. Vařte další 2 minuty, aby se kuře prohřálo. Odstavte z ohně a ozdobte nasekanou petrželkou.
Kuře podávejte na lůžku z houbové a česnekové omáčky a pochutnejte si! Toto vynikající kuřecí jídlo můžete podávat s rýží, těstovinami nebo bramborovou kaší spolu s dušenou zeleninou, aby bylo jídlo kompletní.