Krémová kuřecí polévka je lahodná krémová polévka z kuřecího masa, zeleniny a krémového vývaru. Polévku můžete jíst tak, jak je, nebo ji doplnit krutony či strouhaným sýrem. Je to skvělý způsob, jak se zahřát v chladném dni, a navíc je to snadný pokrm.
Ingredience:
- 3 lžíce másla
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 3 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 2 celerová žebra nakrájená na kostičky
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 čajové lžičky sušené majoránky
- 1/4 lžičky sušené šalvěje
- 1/4 lžičky pepře
- 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže, uvařená a nakrájená
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
Postup:
Ve velkém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo. Přidejte cibuli, mrkev, celer a česnek. Vařte a míchejte, dokud zelenina nezměkne, asi 5 minut. Vmíchejte mouku, dokud se nespojí. Postupně vmíchejte kuřecí vývar. Přidejte tymián, majoránku, šalvěj a pepř. Přiveďte k varu.
Snižte teplotu. Vařte nezakryté 10 minut. Vmíchejte kuřecí maso. Vařte ještě 10 minut nebo dokud se neprohřeje. Vmíchejte petrželku, dochuťte solí a pepřem. Podávejte s křupavým chlebem. Mezi další krémové polévky patří krémová brokolicová nebo jemná bramborová.