Jednoduchý pokrm s velkou odměnou – vyzkoušejte králíka v těstíčku, až budete příště hledat něco jiného!
Králík v těstíčku je klasická britská hospodská klasika. Jedná se o jednoduchý pokrm, který se připravuje obalením kousků králíka v těstíčku z piva a mouky a následným smažením, aby se vytvořila křupavá struktura. Králík v těstíčku má jemnou a jedinečnou chuť, která z něj dělá vynikající komfortní jídlo. Těstíčko dodává křehkému králičímu masu další pikantní složku, která se dobře kombinuje s oblíbenými hranolky a zeleninou.
Ingredience:
- 1 králík s kostí a kůží
- 2 šálky hladké mouky
- 1 ¼ šálku studené vody
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička sušené cibule
- rostlinný olej na smažení
Postup:
- Opláchněte králíka a osušte ho. Králíka nakrájejte na kousky podle potřeby.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, česnekový prášek, cibulový prášek, černý pepř a vejce, dokud se nespojí. Pomalu přidávejte studenou vodu a pokračujte v míchání, dokud nevznikne husté těsto.
- Rozehřejte fritézu nebo velký hrnec s dostatečným množstvím rostlinného oleje, aby byly kousky králíka pokryty.
- Kousky králíka namočte do těstíčka a opatrně je vložte do horkého oleje. Smažte je dozlatova a občas je obraťte.
- Vyjměte je z oleje a položte na talíř vyložený papírovou utěrkou. Ihned podávejte. Dobrou chuť!
Králičí maso je jedním z nejlepších zdrojů živočišných bílkovin. U nás není jeho konzumace příliš častá, ale je to vskutku dietní pochoutka. Jde o málo tučné maso, které obsahuje nejméně cholesterolu v porovnání s ostatními běžnými druhy masa.
Králík je snadno stravitelný a v minulosti se králičí mláďata považovala i za postní jídlo. Proto byli za raného středověku pěstování v klášterech. Kalorická hodnota králičího masa je nízká: obsahuje 130 až 140 kcal na 100 gramů. Obsahuje jemná svalová vlákna a svoji texturou a složením se podobá drůbežímu.
Králičí maso je nejen velmi chutné, ale má i vysokou nutriční hodnotu. Nabízí vyvážený poměr důležitých aminokyselin. Z vitamínů převažují vitaminy řady B. Kosterní svalovina je bohatá na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek. Králík je zdrojem purinů, proto by v jeho spotřebě měli být opatrní lidé s vyšší hladinou kyseliny močové a lidé s diagnostikovanou dnou.
Průměrná spotřeba králičího masa v Čechách je 2,5 kilogramu ročně na osobu. Králíci chovaní na venkově krmení přirozenou zelenou stravou bez chemických postřiků v klidném prostředí jsou velmi vhodnou alternativou běžně kupovaného průmyslového masa.