Recept na dýňový kompot je skvělý způsob, jak dodat jedinečnou chuť jakémukoli pokrmu. Je to jednoduchý recept, který lze použít do sladkých i slaných jídel. Sladkost dýně v kombinaci s kořením a dalšími přísadami vytváří lahodnou chuť, která může obohatit každé jídlo.
Dýně je takřka univerzální ingredience, kterou lze použít do velkého množství receptů. Například i jako dýňové zelí – recept.
Ingredience:
- 2 hrnky čerstvé dýně, oloupané a nakrájené na kostky. Může být i dýně hokaido
- 1/4 šálku bílého cukru
- 1/4 šálku tmavě hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 šálku jablečné šťávy
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup:
Dýni nakrájenou na kostky vložte do středně velkého hrnce a přidejte tolik vody, aby byla zakrytá. Přiveďte ji k varu na středně silném ohni, poté snižte teplotu a vařte asi 10 minut, nebo dokud dýně nezměkne.
Dýni scedíme a vrátíme do hrnce. Přidáme cukry, skořici, muškátový oříšek, hřebíček, zázvor, jablečnou šťávu a citronovou šťávu.
Směs za občasného míchání přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Za občasného míchání vařte asi 30 minut, dokud není dýně velmi měkká a kompot nezhoustne. Podávejte teplý nebo vychlazený.
Dýňový kompot lze podávat s různými pokrmy, včetně ovesné kaše, jogurtu, zmrzliny, palačinek, vaflí, francouzských toastů, toastů, sýrů, snídaňových burrit, palačinek, muffinů, buchet, chlebového nákypu, pečeného kuřecího, vepřového nebo krůtího masa, pečené zeleniny, kuskusu, quinoy, rizota a farro.