Rychlý, nenáročný recept pro začátečníky. Jednoduchý piškot ozvláštněný kokosovou posypkou a zvlhčený smetanou vám zajisté zachutná. Dodatečně přidané ovoce chuť ještě vylepší a ozdobí, ale není zde nutné.
Kokosové řezy jsou božská pochoutka pro milovníky sladké a oříškové chuti kokosu. Tento lahodný dort je vyroben z lehkého a nadýchaného piškotového těsta, které je prolito smetanou a opraženými kokosovými vločkami. Jedná se o klasický dezert, který je ideální pro každou zvláštní příležitost.
Kromě těchto kokosových řezů inspirovaných kuličkami Raffaelo si můžete připravit i kokosové řezy Bounty, ty jsou snem každého milovníka kokosu. Jsou inspirovány oblíbenou tyčinkou a skládají se ze tří vrstev: nadýchaného vláčného piškotu, sladké kokosové nádivky a čokoládové polevy. Vršek může být navíc ozdoben kokosovými hoblinami.
Kokosovou nádivku připravíte svařením oslazeného mléka a kokosu do zhoustnutí. Do hmoty poté zašleháte máslo a nanesete na piškot. Navrch pak nalijete rozpuštěnou čokoládu a dozdobíte a zase jiný kokosový dezert je na světě.
A pokud byste neměli na pečení moc času, nebo nemáte k dispozici troubu, dají se připravit i bez pečení. Místo piškotu připravte základ z čokoládových sušenek jako na cheesecake.
Ingredience:
- 3 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml mléka
- 350 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 200 ml smetany ke šlehání
- 150 g kokosu
- 5 lžic rozpuštěného másla
Postup:
- Nejdříve si smícháme vejce, cukr, mléko, vanilkový cukr, mouku a prášek do pečiva.
- Vzniklé těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a posypeme kokosem. Kokosové řezy pečeme v troubě předehřáté na 180° C.
- Po upečení na ještě horké řezy nalijeme smetanu ke šlehání promíchanou s rozpuštěným máslem.
- Nakonec stačí nechat kokosové řezy se šlehačkou nechat vychladnout a následně dochladit v chladničce.
Krájíme na kostky, které servírujeme na kakaem poprášený talířek (v kakau kousky řezu můžeme i obalit) a ozdobíme sezonním ovocem a lístkem máty a doplníme kopečkem zmrzliny, třeba malinové nebo melounové.
Věděli jste, že?
Kokosové ořechy jsou díky své vysoké výživové hodnotě skvělým doplňkem každého jídelníčku. Jsou plné vitamínů, minerálů a elektrolytů, které mohou pomoci udržet vaše tělo v dobrém stavu.
Mají také vysoký obsah zdravých tuků a bílkovin, takže jsou skvělým zdrojem energie. Konzumace kokosových ořechů může pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu, zmírnit záněty a dokonce zlepšit trávení.
Pocházejí z tropických oblastí jihovýchodní Asie a tichomořských ostrovů a jsou druhem peckovice, která roste na palmě Cocos nucifera.
Plody se skládají ze tří vrstev – slupky, tvrdé skořápky a bílého masa uvnitř. Ze slupky lze vyrábět provazy, rohože a košíky, zatímco skořápka se používá k výrobě předmětů, jako jsou šperky, nádobí a dokonce i nábytek.
Bílé maso je nejpoužívanější částí kokosového ořechu. Lze ho rozdrtit a použít při vaření nebo z něj vyrobit kokosové mléko, krém z kokosového mléka či kokosový olej.