Klasická koprová omáčka – recept

Koprová omáčka patří mezi pokrmy, které člověk buď miluje, nebo nenávidí. Podobně je tomu i v případě kulajdy, kterou lze popsat jako koprovou polévku se smetanou, houbami a brambory. Každému, kdo má rád koprovou omáčku, kulajda nepochybně zachutná – zvláště při využití receptů na tu nejlepší kulajdu. Jde o jednoduchý, rychlý, a přitom vynikající pokrm, který stojí za to znát.

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 50 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1/2 l vody nebo vývaru z masa
  • 2 lžíce sekaného kopru
  • 500 ml kysané smetany
  • 1 – 2 lžíce octa
  • 2 – 3 lžíce cukru
  • sůl
  • popřípadě žloutek

Postup:

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vodou nebo polévkou, osolíme, povaříme, přilijeme do ní rozkvedlanou smetanu, podle chuti osladíme a přikyselíme. Nakonec do ní přihodíme kopr a hned odstavíme z ohně. Přidáváme-li žloutek, rozkvedláme jej v trošce studené smetany a přilijeme do vroucí omáčky až nakonec. Už nevaříme, aby se žloutek nesrazil. Není-li koprová omáčka dost hustá, zahustíme ji ještě trochou máslové jíšky.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang