Kefírový chléb je druh chleba vyráběný z tekutiny podobné jogurtu, která se nazývá kefír. Jde o hutný, chutný chléb, který se běžně konzumuje k snídani nebo večeři. Tento druh chleba má vysoký obsah probiotik, která mohou pomoci zlepšit trávení a posílit imunitní systém.
Ingredience:
- 1 3/4 hrnku univerzální mouky
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce medu
- 3/4 šálku kefíru
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Ve středně velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. V samostatné míse smíchejte med a kefír. Mokré přísady přidejte k suchým a míchejte, dokud se nespojí. Těsto několikrát prohněťte na lehce pomoučeném povrchu.
Těsto vložte do vymazané kulaté koláčové formy. Pečte 25-30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Před přenesením na drátěnou mřížku nechte chleba 10 minut vychladnout. Vyzkoušet můžete také tvarohový chléb.