Šašlik neboli maso na jehle je velmi oblíbená záležitost u našich východních sousedů. Grilování naloženého a ochuceného masa patří k víkendovému hodování v mnoha rodinách nejen na Kavkaze. Zajímavá chuťová varianta bude jistě vyhovovat i vám.
Jako přílohu zvolte čerstvý žitný chléb nebo zeleninový salát. Doporučujeme vyzkoušet třeba salát z kysaného zelí nebo salát z červené řepy.
Ingredience:
- kuřecí maso čisté bez kostí
- 1 celou větší cibule
- sůl
- pepř
- jakékoliv koření
- ocet
- voda
Postup:
- Kuřecí maso nakrájíme na kousky velikosti většího ořechu a přidáme nadrobno nasekanou cibuli. Vše vložíme do mísy a ručně silou promačkáme. Vzniklou šťávu v míse ponecháme.
- Přidáme sůl, pepř a jakékoliv další koření a vše zalijeme octem smíchaným s vodou v poměru 1:1. A opět ručně promačkáme. Směs necháme přes noc v ledničce uležet.
- Takto připravené maso napichujeme postupně na špízové jehly.
- Jehly klademe na rozpálený gril a maso průběžně poléváme hodně koncentrovanou octovou vodou, která dá masu výbornou chuť a zároveň hasí vzniklé plameny.
- Po upečení šašlik ponecháme na jehlách a jako přílohu můžeme zvolit na kolečka nakrájenou cibuli a rajčata.
O vzniku šašliku koluje hned několik verzí, dle jedné tatarští válečníci na svých taženích postupovali zpravidla tak rychle, že neměli ani čas budovat nějaké kuchyně. Jejich strava musela být výživná a rychle připravená, něco čemu se dnes říká „fast food“.
Válečníci proto na svých výpravách napichovali maso ukořistěných skopců na své meče a opékali ho nad žhavým dřevěným uhlím. A tak šašlik lze považovat za jeden z druhů kebabu (marinované maso grilované na špízu). Sám název byl nejspíš převzat Kozáky od krymských Tatarů již na počátku 16. století.
Tato lahůdka se ve druhé polovině XX. století stala oblíbeným jídlem v Sovětském svazu, odkud se rozšířila do dalších zemí. Přitom se změnil i způsob jeho přípravy: namísto tradičního skopového se v Rusku častěji používalo vepřové, které se snadno připravovalo, ale pro muslimy bylo zakázané. V našich krajích byl šašlik takřka vymýcen svérázným konkurentem ze západu – barbecue.