Až vyzkoušíte tyto karamelové řezy, už nebudete chtít péct nic jiného. Lahodný karamelový krém vás i vaše hosty dostane.
Karamelové řezy jsou klasickým dezertem, na kterém si pochutnáváme již desítky let, stejně tak, jako klasický karamelový dort. Jsou lahodnou kombinací sladkého, křupavého a krémového a lze je snadno připravit doma.
Karamelové řezy se obvykle připravují na základě křupavých máslových sušenek nebo piškotů. Na ně se pak nanese vrstva měkkého, mazlavého karamelu, často vyrobeného z kondenzovaného mléka a másla. Nakonec se na povrchu rozpustí vrstva hořké čokolády, která dodá plátkům lahodný, sladký a krémový povrch.
Domácí příprava karamelových plátků je skvělý způsob, jak si vychutnat klasický dezert, aniž byste ho museli kupovat v obchodě. Ingredience jsou poměrně levné a snadno dostupné a recept je jednoduchý na dodržení.
TIP: Karamelovou křupavou krustu si můžete vychutnat i v klasickém dezertu Crème brûlée.
Ingredience na karamelové řezy
- 300 g cukru
- 6 vajec
- 300 g ořechů
- 50 g strouhanky
- 1 konzerva Salka (slazené kondenzované mléko)
- 250 g másla
- čokoláda na ozdobu
Postup na karamelové řezy
- Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh.
- Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme strouhanku a ořechy a nakonec vmícháme sníh z bílků. Rozetřeme na plech a pečeme na 180 °C dozlatova.
- Připravíme si krém tak, že Salko v konzervě vaříme 2 hodiny ponořené ve vodě. Po vychladnutí konzervu otevřeme a vzniklý karamel vyšleháme se změklým máslem..
- Po vychladnutí potřeme krémem. Karamelové řezy můžeme zdobit strouhanou čokoládou, nebo pocákat čokoládovou polevou.
Věděli jste, že?
- Salko, to je slazené zahuštěné plnotučné mléko. Je ideální do kávy či do čaje, ale hodí se i do dezertů, omáček či likérů nebo k přípravě domácí zmrzliny. K zahuštění dochází částečným odpařením vody za nižších teplot.
- Prodává se slazené, neslazené a nebo ve zkaramelizované podobě. Kondenzované mléko obsahuje značné množství tuku. Nehodí se pro diabetiky a pro redukční dietu.
- Kondenzované mléko koupíte v plechovkách, tubách nebo skleněných lahvích. Pokud neplánujete jednorázové použití, vyberte raději uzavíratelnou nádobu.
- Za vynálezce kondenzovaného mléka je pokládán Nicolas Appert, francouzský mistr cukrář. Již v roce 1810 předložil ve své nově vydané knize myšlenku o možnostech konzervace mléka v plechovkách. K praktické realizaci však došlo až v roce 1827, od té doby se postupy výroby kondenzovaného mléka neustále rozšiřovaly a optimalizovaly.