Kachní paštika je druh paštiky neboli pomazánky, která se vyrábí z jemně mletých kachních jater. Obvykle se dochucuje solí, pepřem a dalšími přísadami, jako je česnek, bylinky a brandy. Kachní paštika se často podává jako předkrm na krekrech nebo topinkách a je oblíbenou součástí tabule s uzeninami.
Ingredience:
- 2 šalotky, jemně nasekané
- 2 lžíce másla
- 250 g kachních jater, ořezaných a nakrájených na malé kousky
- 2 lžíce brandy
- 2 lžíce husté smetany
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
- 1 lžíce nasekaného čerstvého estragonu
- 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- opečený chléb a nakládané okurky k podávání
Postup:
Máslo rozpusťte na pánvi na mírném ohni. Přidejte šalotku a vařte ji asi 5 minut, dokud nezměkne a lehce nezezlátne. Přidejte kousky kachních jater a vařte je, dokud lehce nezhnědnou a nejsou uvařené, asi 5 minut. Přidejte brandy a vařte, dokud se téměř neodpaří, asi 1 minutu.
Přidejte smetanu, petrželku, tymián, estragon, muškátový oříšek a po štědré špetce soli a pepře. Vařte, dokud se smetana nezredukuje a játra velmi nezměknou, asi 5 minut. Směs přendejte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.
Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Paštiku přendejte do servírovací mísy a podávejte s opečeným chlebem a nakládanými okurkami. Skvělá je také paštika z králíka.