České recepty na houskové knedlíky mohou být chutné a jedinečné. V závislosti na použitých ingrediencích mohou mít různé textury a chutě. Ať už je podáváte jako přílohu nebo hlavní jídlo, tyto knedlíky mohou být skvělým doplňkem každého jídla.
Ingredience:
- 2-3 plátky bílého chleba bez kůrky nebo housky/rohlíku
- 2 vejce
- 2 lžíce másla
- 1/4 šálku mléka
- 1 lžička soli
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
Bílý chléb, housky nebo rohlíky ostrouháme a nakrájíme na kostky, zalijeme rozpuštěným máslem a necháme v troubě lehce osušit.
Ve středně velké míse vyšlehejte vejce, máslo, mléko a sůl. Přidejte kostky pečiva, pažitku a petrželku a důkladně promíchejte.
Těsto, které se krásně spojí dáme na navlhčený ubrousek, zabalíme do tvaru podlouhlého knedlíku, na obou koncích zavážeme a knedlík pak vaříme v osolené vodě asi 35-40 minut. Hotový knedlík z ubrousku velmi opatrně vybalíme a nití nakrájíme na plátky.
Podávejte horké nebo teplé jako přílohu. Tradiční česká kuchyně podává knedlík hlavně ke klasické svíčkové omáčce, guláši nebo s vepřovým masem a zelím. Existují na něj i sladké variace.