Jehněčí špízy s kaparovo-olivovou salsou jsou lahodným pokrmem inspirovaným Středomořím, který se hodí pro každou příležitost. Špízy se připravují z kostek jehněčího masa marinovaných ve směsi česneku, oregana, citronové šťávy a olivového oleje. Salsa z kaparů a oliv oživí pokrm přívalem chuti.
Ingredience:
- 450 g jehněčího masa nakrájeného na kostky
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mořské soli
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
Kaparovo-olivová salsa:
- 1/4 šálky oliv bez pecky, nakrájených na kousky
- 2 polévkové lžíce kaparů, okapané
- 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- 2 lžíce čerstvého oregana, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Postup:
Gril předehřejte na středně vysokou teplotu. Ve středně velké míse smíchejte olivový olej, česnek, sůl, pepř, oregano a rozmarýn. Přidejte kostky jehněčího masa a promíchejte. Jehněčí kostky navlékněte na špejle, asi 6-8 kusů na špejli.
Můžete je klidně prokládat různou zeleninou jako je například cibule, paprika či cuketa. Špízy grilujte asi 8-10 minut za občasného otáčení, dokud není jehněčí maso propečené. Mezitím připravte kaparovou salsu.
V malé misce smíchejte olivy, kapary, petrželku, oregano, olivový olej, ocet, sůl a pepř. Jehněčí špízy podávejte horké s kaparovo-olivovou salsou. Připravit si můžete také špíz ve slanině.