Játrová směs na topinky je tradiční francouzský recept, který se skládá z mletých hovězích jater. Obvykle se podává rozetřená na toastu nebo jako příloha k hlavnímu jídlu. Játrová směs je plná chuti a živin, jako je železo, zinek a bílkoviny. Je vynikajícím zdrojem vitamínů B12 a B6.
Ingredience:
- 1/2 šálku vařených jater
- 1/4 šálku majonézy
- 1/4 šálku smetanového sýra
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 lžičky cibulového prášku
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 plátky toastu
Postup:
Ve středně velké míse rozmačkejte vařená játra, majonézu, smetanový sýr, petrželku, česnekový prášek, pepř a cibulový prášek. Směs rozetřete na plátky toastu. Povrch pokapejte rozpuštěným máslem.
Plátky toastů položte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 8-10 minut, nebo dokud okraje nezískají zlatohnědou barvu. Na toust si můžete připravit také kachní paštiku nebo paštiku z králíka.
Pokud by zbyla nějaká játra, lze je zpracovat do podoby játrové polévky.