Kukuřice se díky vysokému obsahu vitamínů a minerálních látek řadí mezi tzv. superpotraviny, a tak není od věci zařadit tato žlutá šťavnatá zrníčka do svého jídelníčku. Stačí jen vědět, jak kukuřici uvařit, aby byla příjemně sladká a měkká. Příprava kukuřice není nic složitého a v kuchyni ji hravě zvládnou přichystat i začátečníci. Jde v podstatě jen o to kukuřici očistit a uvařit ji ve vodě. Jak vařit kukuřici?
Tuto otázku zodpoví následující článek, který se zabývá kukuřicí, jakožto zajímavou složkou výživy, přiblíží její odrůdy a zaměří se také na její přípravu. Mnohé strávníky totiž může odrazovat zdánlivě komplikovaná příprava.
Klíčové informace:
Nejoblíbenější způsoby přípravy kukuřice jsou vaření a grilování.
Doba vaření kukuřice závisí na její čerstvosti a velikosti klasu.
Čerstvá kukuřice se vaří v osolené vodě přibližně 20-30 minut.
Předvařenou kukuřici stačí vařit jen několik minut.
Před grilováním lze kukuřici potřít máslem nebo olejem a osolit. Kukuřice se griluje přímo na roštu nebo zabalená v alobalu.
Jak se vaří kukuřice – příprava
Až do přípravy vařené kukuřice je nutné nechat klas zabalený v listech, aby nepřišel o svou šťavnatost a chuť. Jak již bylo řečeno výše, utrženou kukuřici se doporučuje brzy spotřebovat, jinak by při konzumaci vynikl škrob na místo sladké chuti.
Před vařením kukuřice je nutné odstranit nečistoty a zbavit se vlásků, kterými pod listy obrůstá. Poté je již kukuřice připravena k samotné úpravě. Jak se vaří kukuřice? Příprava není vůbec obtížným úkolem. Způsob, jak uvařit kukuřici, je rozhodně snazší než například vaření čočky, která si vyžaduje o něco náročnější přípravu.
Vařená kukuřice – Jak uvařit kukuřici?
Vařená kukuřice je jedním z oblíbených způsobů její konzumace. Hodí se skvěle k masu i rybám, nebo jako odlehčená varianta pokrmu, když člověk tápe nad tím, co uvařit k večeři. Po snadné přípravě přichází na řadu jednoduchý způsob, jak uvařit kukuřici.
Jak dlouho vařit kukuřici ve vodě?
- Kukuřice se vloží do vroucí vody, kterou je možné také rovnou osolit.
- Sůl by měla být do vody přidána v poměru 1 lžičky na 5 litrů vody.
- Osolit kukuřici je také možné také až poté, co je kukuřice uvařená, případně oba způsoby kombinovat.
Kukuřice by během vaření měla být po celou dobu ponořená, proto je nutné ji průběžně kontrolovat a případně vodu dolévat. Kukuřice vařená je delikatesou sama o sobě.
Jak dlouho vařit kukuřici?
Lidé se také často ptají, jak dlouho kukuřici vařit, aby byla připravena správně a chutně. Odpověď na tuto otázku však není jednoznačná, délka vaření se totiž odvíjí od odrůdy kukuřice. Jedno je však jisté, příprava je poměrně rychlá a určitě nevyžaduje trávit hodiny za plotnou.
Odpověď na otázku, jak dlouho vařit kukuřici, zní v průměru 15 až 25 minut. Krmnou kukuřici, tu kterou lze najít na poli, je leckdy nutné nechat v hrnci pobublávat až celou hodinu. Naopak mražená kukuřice si vystačí s 20 minutami času.
Jak dlouho se kukuřice vaří záleží také na velikosti klasů, menší klasy leckdy nepotřebují více než 3-4 minuty. Rozhoduje i stáří kukuřice, čím mladší je, tím kratší doba je potřeba k její tepelné úpravě.
Jestli je kukuřice hotová a připravená k snědku, lze také vyzkoušet stiskem klasu, pokud změkne, nic nebrání podávání. Nejlépe chutná ještě horká se solí, máslem nebo bylinkami.
TIP: Výživnou surovinou, která se dá upravit na tisíc způsobů, jsou také například kroupy. Jak dlouho kroupy vařit?
Jak dlouho se vaří kukuřice? Tlakový hrnec
V případě přípravy kukuřice v tlakovém hrnci, nastává trochu jiná situace. Kukuřice by během varu měla být ponořena zhruba do jedné třetiny, maximálně jedné poloviny.
Jak dlouho se vaří kukuřice v tlakovém hrnci? U kukuřice z pole je potřeba počítat s 30 minutami až 1 hodiny varu. Zatímco předvařená kukuřice si bohatě vystačí i s 5 minutami.
Předvařená kukuřice – příprava
Mimo tlakového hrnce je možné připravit kukuřici také v mikrovlnné troubě. Zde je proces trochu komplikovanější. Kukuřice je nutné vložit do uzavřené nádoby společně se lžící vody. Jak dlouho se vaří kukuřice v mikrovlnné troubě? Na vyšší výkon (cca 600 W) se bude kukuřice vařit asi 5 minut.
Časy se opět liší, jde-li o kukuřici předvařenou nebo mraženou. Mražená vyžaduje o něco delší dobu, a to až 8 minut, zatímco 3 až 5 minut potřebuje předvařená kukuřice. Příprava bude tedy mnohem rychlejší.
Kukuřice na grilu – Jak na grilovanou kukuřici?
Vařená kukuřice i předvařená kukuřice jsou bezesporu velmi chutným zpestřením běžného i sportovního jídelníčku. Najdou se však tací, kteří nedají dopustit na gril a grilovanou kukuřici si čas od času dopřejí raději než tu vařenou. Teplý letní večer s přáteli je pro její přípravu jako dělaný. Nejlepší je v kombinaci s grilovaným masem a rybami.
Před samotnou přípravou grilované pochoutky, je však vždy třeba kukuřici povařit. Způsob, jak uvařit kukuřici, aby byla vhodná na gril, není nijak výjimečný, stačí k tomu pouze voda se solí a 10-20 minut času.
Na gril či na pánev se kukuřice vkládá s trochou másla, případně oblíbeného koření či bylinek. Grilování kukuřice zabere dalších 10-15 minut, nezbytné je ji sem tam otočit. Trocha spálení však ničemu nevadí a dodá na jedinečné chuti grilované kukuřice.
TIP: Při grilování kukuřice je možné podávat i grilované krevety, ať už samotné nebo s česnekem.
Kukuřice v troubě
Čerstvá kukuřice je tak lahodně křupavá a jemná, že ji lze nakrájet rovnou z klasu a přidat do pokrmů, aniž by se vařila. Grilovaná kukuřice na klasu je vždycky lahůdka, ovšem stejně skvělé chuti lze dosáhnout i bez rozpálení grilu. Jak připravit kukuřici v troubě?
Na to, jak je kukuřice na klasu pečená v troubě lahodná a vydatná, je její příprava v podstatě jednoduchá a trvá jen asi pět minut.
Nejprve je potřeba předehřát troubu na 200 °C. Zatímco se trouba zahřívá, zamíchá se v míse máslo, petržel, česnek, rozmarýn, tymián, sůl a pepř. Poté, co se ingredience dobře spojí se rozetře na každý kukuřičný klas lžíce bylinkového másla.
Poté se každý klas zabalí zvlášť do kousku alobalu a klasy se položí na plech. Všechny kukuřice by se měly v troubě péct, dokud nezměknou; předpokládaná doba pečení jen 20 až 25 minut. V polovině doby pečení klasy je nezbytné klasy jednou otočit. Když jsou všechny hotové, po vyjmutí z alobalu a vychladnutí lze podávat.
Kukuřice na másle
Nejlepší kukuřice na klasu je ta čerstvá. Pokud je to možné, je ideální ji kupovat na farmářských trzích, protože byla s největší pravděpodobností sklizena nedávno. Kukuřice přímo z pole je ideální.
Platí, že stonky by měly být ještě vlhké a vlásky hedvábné a lepkavé. Taková se pozná čerstvá kukuřice. Pole je domovem mnoha hmyzu a žížal. Je dobré zkontrolovat, zda se v klasu pod slupkami nic živého nenachází. Jak dlouho vařit kukuřici z pole?
A jak uvařit kukuřici na másle? Nejprve kukuřičný klas oloupat a zbavit ho slupek. Hrnec na vaření zalít do poloviny vodou a vodu přivést k varu. Do vroucí vody vložit oloupané klasy a vařit 5 až 7 minut. Uvařené klasy poté potřít máslem a posypat solí. Lahůdka v podobě kukuřice na másle je hotová.
Jak dlouho vařit kukuřici na ryby?
Specifickou úpravou kukuřice je její přichystání na návnadu ryb. Jak na přípravu a jak dlouho vařit kukuřici na ryby? Před samotným vařením, je dobré kukuřičné klasy namočit do vody, a to zhruba na jeden až dva dny. Kukuřice by měla bobtnat asi ve dvojnásobném množství studené vody.
Nejlepší návnadou je však kukuřice vařená, po určitém čase bobtnání se přesype do hrnce spolu s dvojnásobným množstvím vody. Kukuřici na ryby je vhodné vařit do chvíle, kdy některá zrna začnou pukat. Poté přijde čas nechat kukuřici odstát ve vodě mimo plotnu. Vařená kukuřice je přitažlivou nástrahou, díky své měkké konzistenci a aromatu.
Kukuřice – odrůdy
Na polích roste hned několik typů kukuřice, z nichž nejznámější a v kuchyni nejpoužívanější je kukuřice cukrová. Některé z druhů se používají také jako krmivo pro chovná zvířata. Kukuřice je však přínosnou komoditou také mimo potravinářský průmysl, zpracovává se například při výrobě biopaliv.
V obchodech naleznou zákazníci kukuřici v různých podobách a úrovních zpracování. Jako přímá potravina se kukuřice využívá jen druhořadě. V potravinářství se zpracovává nejčastěji za účelem výroby olejů, škrobu, mouky či glukózy.
Mimo kukuřičného škrobu či moučky, lze samozřejmě v obchodu narazit na oblíbený popcorn či kukuřičná zrna v plechovce. Syrovou kukuřici se nejvíce vyplatí nakoupit v srpnu, kdy má zákazník jistotu její čerstvosti.
- Cukrová kukuřice
Nejpoužívanější odrůdou kukuřice je kukuřice cukrová. Používá se do salátů či jako zdravá příloha, výtečná je však i vařená. Tento typ kukuřice se vyznačuje vysokým podílem cukru, je vhodné ji rychle po dozrání zpracovat, jelikož později ztrácí svoji nasládlou chuť a na jazyku dominuje spíše škrob.
- Pukancová kukuřice
Pukancová kukuřice se využívá k výrobě oblíbené pochoutky, typické pro pohodu u sledování filmů a seriálů – popcornu. Při výrobě dochází k pražení zrn, během kterého škrob expanduje a nakonec pukne. Klasy pukancové kukuřice lze snadno rozeznat díky výraznému hnědému zbarvení.
- Krmná kukuřice
Na rozdíl od pukancové a cukrové kukuřice, nachází krmná kukuřice využití častěji při krmení dobytku. Ani její použití v kuchyni však není nic neobvyklého. Jedná se o nezávadnou odrůdu této nutričně bohaté potraviny. Pokud člověk někdy ukořistil kukuřici z pole, je vysoká pravděpodobnost, že šlo právě o krmnou odrůdu.
Odrůd a druhů kukuřice existuje ještě mnohem více, ne všechny však rostou na českých polích. Oblíbenost využití kukuřice v kuchyni stále roste, není divu, pokud člověk ví, jak dlouho se vaří kukuřice, může si na ni pochutnat a zároveň obohatit svůj jídelníček.
Odrůdy poté rozhodují o tom, jak dlouho se kukuřice vaří. Podobně je tomu také u brambor, kde varné typy sehrávají v přípravě výraznou roli. Jak dlouho se vaří brambory?
Proč zařadit kukuřici do jídelníčku?
Kukuřice se řadí mezi pícniny, podobně jako třeba ječmen, její zrna se však považují za zeleninu. Tato výživná surovina, využívaná již 7 000 let př. n. l., je bohatým zdrojem vitamínu B a minerálních látek, jako je draslík, železo, hořčík nebo zinek. Mimo to z ní tělo získává také bílkoviny a potřebnou vlákninu.
V kuchyni najde kukuřice mnoho využití, dá se podávat jako příloha k masu a své místo má také v salátech. Strávnici jistě nepohrdnou kukuřicí ani v podobě zdravé svačinky. Kdo se rozhodl držet se zásad zdravého životního stylu, může by si na kukuřici čas od času pochutnat, a to nejen v letních měsících.