Jahodový koláč je klasický dezert, který je oblíbený pro svou sladkou a lehkou chuť. Ať už pečete pro zvláštní příležitost, nebo si připravujete pohoštění jen tak, lahodným jahodovým dortem nic nezkazíte.
Komu by se nechtělo ztrácet čas s výrobou mramorového efektu, může nechat piškot buď klasicky světlý, nebo naopak obarvit kakaem celý. Ale pro co nejefektivnější dezert doporučujeme tuto techniku alespoň jednou vyzkoušet.
Ingredience:
- 4 vejce
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g škrobové moučky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky kakaového prášku
- jahodová marmeláda
- 500 g jahod
- 1 balíček čirého dortového želé
Postup:
- Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny.
- Smícháme mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva a zamícháme do pěny. Piškotovou hmotu rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné vmícháme kakaový prášek.
- Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme ji střídavě po lžíci tmavé a světlé piškotové hmoty. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut. Potom necháme korpus vychladnout.
- Povrch piškotu potřeme marmeládou a naskládáme na něj jahody.
- Želé připravíme podle návodu a jahody zasklíme. Necháme v chladničce ztuhnout.
Víte, že…?
Jahody mají celou řadu výživově prospěšných látek. Tyto malé červené bobule jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, kyseliny listové a draslíku. Jsou také zdravým zdrojem antioxidantů, které pomáhají snižovat riziko vzniku rakoviny, srdečních onemocnění a zánětů. Jahody navíc obsahují sloučeninu zvanou kyselina ellagová, u které bylo zjištěno, že působí proti rakovině.
Rostlina jahodníku je jedinečná, protože většina jejích květů jsou hermafroditi, což znamená, že jsou samčí i samičí, což jim umožňuje samoopylení. Rostlina jahodníku vytváří jednu velkou korunu a může mít až 20 odnoží. Jednotlivé plody se nazývají peckovice, a když se tyto peckovice spojí, vytvoří větší tvar jahody, který známe a milujeme.
Nejenže jahody skvěle chutnají a poskytují celou řadu zdraví prospěšných látek, ale jsou také neuvěřitelně všestranné. Ať už hledáte chutnou svačinu nebo ingredienci pro vylepšení svých oblíbených receptů, jahody vám jistě přijdou vhod.