Jablečný štrůdl je chutný a snadno připravitelný dezert, který jistě uspokojí každého mlsouna. Díky křehkému těstu a sladké náplni je to skvělý způsob, jak si vychutnat chuť jablek. Ať už se podává se šlehačkou nebo samotný, jablečný závin bude jistě hitem.
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 2 – 4 velká jablka, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
- 1/4 šálku cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/4 šálku rozinek
- 1/4 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 1 rozšlehané vejce
Postup:
Předehřejte troubu na 200 stupňů.
Na lehce pomoučeném povrchu rozválíme listové těsto a položíme ho na plech.
Ve velké míse smícháme jablka, cukr, skořici, máslo, citronovou šťávu, rozinky a vlašské ořechy. Promíchejte, dokud se všechno nespojí.
Lžící naneseme jablečnou směs na střed listového těsta a ponecháme 2 cm okraj kolem vnější strany.
Okraj listového těsta přeložíme nahoru a přes náplň a okraje přitiskneme k sobě, aby se uzavřely.
Vrchní část závinu potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme 25-30 minut nebo dozlatova.
Před podáváním necháme štrůdl vychladnout.