Italské lasagne jsou vynikající! Je to klasický pokrm, který vždy potěší publikum. Obsahuje vrstvy těstovin, sýra a chutné omáčky, které dohromady vytvářejí uklidňující a chutné jídlo.
Ingredience:
- 450 gramů nudlí na lasagne
- 1 sklenice rajčatové omáčky na těstoviny (marinara)
- 1 vanička sýra ricotta
- 2 vejce
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 hrnku strouhaného parmezánu
- 2 hrnky strouhaného sýra mozzarella
- 1/2 hrnku strouhaného parmezánu
Postup:
Předehřejeme troubu na 190 °C. Přivedeme k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Přidáme nudle lasagní a vaříme 8 až 10 minut nebo dokud nejsou al dente; slijeme vodu.
Ve střední míse smícháme sýr ricotta, vejce, česnekový prášek, oregano, pepř, sůl a 1/4 šálku parmazánu.
Na dno zapékací misky o rozměrech 27×17 centimetrů rozetřeme 1/2 hrnku omáčky na těstoviny. Na omáčku naaranžujeme 6 nudlí. Potřeme třetinou směsi sýra ricotta. Navrch dáme 1/2 hrnku mozzarelly a 1/4 hrnku parmazánu.
Navrstvíme další 3 nudle a potřeme je 1/2 hrnkem omáčky na těstoviny, 1/2 zbývající směsi ricotty a 1/2 hrnku sýra mozzarella. Vrstvy opakujeme a zakončíme zbylými nudlemi, omáčkou a sýry.
Přikryjeme fólií a pečeme při teplotě 190 °C po dobu 30 minut. Odklopíme a pečeme dalších 20 minut, nebo dokud se nevytvoří bublinky a nezískáme zlatavou barvu. Před podáváním necháme 10 minut stát.
Lasagne nemusí mít striktně jen tuhle podobu. Lze vyzkoušet jejich různé variace, například lasagne se špenátem, nebo lasagne s cuketou a houbami, a mnoho dalších možností.