Knedlíky jsou přílohou všech klasických českých jídel s omáčkou. Neobejde se bez nich svíčková ani guláš. Kdo chce ušetřit čas, může zkusit hrnkové knedlíky.
Ingredience:
- 2 hrnky hrubé mouky
- 2 hrnky mléka
- 4 rohlíky nakrájené na kostičky
- 4 vejce
- sůl
- petrželka
- sádlo nebo máslo na vymazaní hrníčků
Postup:
Mouku smícháme s mlékem a žloutky, přidáme nasekanou petrželku a osolíme. Do těsta přidáme rohlíky pokrájené na kostičky a zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků.
Tímto těstem naplníme hrnky vymazané sádlem nebo máslem (asi do 2/3). Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do hrnce naplněné hrnky. Voda v hrnci by měla sahat asi pod polovinu hrnků.
Zakryjeme pokličkou a vaříme 27 min. Vypneme a necháme ještě 2 min hrnky v hrnci stát, potom knedlíky vyklopíme. Před vyklopením knedlíků objedeme nožem obvod kolem okrajů a knedlíky bez problémů vyklopíme. a podáváme nakrájené na kolečka.
Knedlíky podáváme nakrájené na kolečka. Z 1 hrnku uděláme asi 5 koleček knedlíků.