Hrachová kaše je tradiční pokrm, jehož kořeny sahají až do středověké Evropy, kde byla základním jídlem rolníků. Obvykle se podává s chlebem nebo jinými přílohami, jako je sýr, slanina nebo vejce. Hrachová kaše je zdravé a výživné jídlo, protože má vysoký obsah bílkovin, vlákniny a vitaminů.
Ingredience:
- 2 šálky děleného žlutého hrachu
- 3 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 bobkové listy
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním plamenu. Přidejte cibuli a česnek a smažte je do změknutí, asi 5 minut. Přidejte rozpůlený žlutý hrášek, vývar, bobkové listy a sůl a pepř. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum.
Za občasného míchání vařte asi 40 minut, dokud hrách nezměkne a kaše nezhoustne. Odstavte z ohně a podávejte teplou. Ke snídani je zase dobrá a hlavně zdravá jáhlová kaše.