Hovězí pečeně s párky neboli frankfurtská hovězí pečeně je pokrm, který si většina Čechů spojí s tradiční školní kuchyní, jež mu zkazili pověst. Tento honosný pokrm, jehož příprava není tak složitá a zvládne ji i začátečník, dokáže uchvátit, ohromit, a především potěšit každého gurmána.
Ingredience:
- 500 g hovězího masa (nejlépe hovězí zadní)
- 100 g slanina
- 1-2 ks párků
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 2 ks větší cibule
- 1 l hovězího vývaru
- sůl a pepř
- hladká mouka
- mletá paprika
Postup:
Nejprve je důležitá příprava. Maso očistěte od tuku, omyjte ho a osušte. Poté oloupejte cibuli a česnek, oboje nasekejte najemno. Dále slaninu nakrájejte na kostičky nebo tenké proužky.
Maso prošpikujte kousky párku. Poté ho osolte a přidejte papriku, potřete česnekem a zaprašte moukou. Maso nechte uležet na chladném místě.
V pekáči rozpalte olej a přidejte slaninu. Jakmile začne zlátnout, přidejte i cibuli. Nakonec přidejte maso, které zprudka a ze všech stran orestujte. Dejte pozor, aby se paprika na něm nespálila. Vznikla by pak hořká šťáva.
Maso zalijte horkým vývarem nebo vodou, zakryjte a pečte doměkka v předehřáté troubě. Během pečení maso obracejte a podlévejte. Jakmile je maso upečené, může se podávat. Šťávu je možné dochutit solí a paprikou.
Hovězí pečeně s párky je vhodný pokrm na sváteční obědy, jenž dokáže nahradit falešnou svíčkovou omáčku. S vhodnou přílohou (nejčastěji rýže či knedlíky, někdo sahá i po podmáslovém chlebu) se jedná o jídlo, kterým nepohrdne ani největší odpůrce školní jídelny.