Houbová smetanová polévka – recept

Houbová polévka je klasickým pokrmem pro chladné zimní měsíce. Připravuje se z kombinace hub, vývaru, smetany a dalších koření, čímž vznikne hladká, krémová a aromatická polévka. Její příprava je překvapivě snadná a můžete si ji vychutnat v různých pokrmech. Šálek tohoto komfortního jídla vás jistě zahřeje!

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 cibule, mletá
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 šálky žampionů nakrájených na plátky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku husté smetany
  • 2 lžíce čerstvé petrželky, jemně nasekané
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Máslo rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek a vařte, dokud se nerozvoní, asi 3 minuty.

Přidejte houby a vařte do změknutí, asi 5 minut.

Zeleninu posypte moukou a promíchejte.

Do hrnce pomalu přilévejte vývar a neustále šlehejte, dokud nezůstanou žádné hrudky.

Snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud mírně nezhoustne, asi 5 minut.

Snižte teplotu na minimum a vmíchejte smetanu.

Vařte, dokud se neprohřeje, asi 3 minuty. Vmíchejte petrželku a podle chuti osolte a opepřete.

Podávejte horké. Dobrou chuť!

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang