Houbová omáčka s knedlíkem – recept

Houbová omáčka je omáčka z hub, másla a koření. Často se podává k masu, těstovinám a zelenině. Je oblíbenou přílohou ke steakům, kuřecímu masu a rybám. Lze ji také použít jako základ polévek a dušených pokrmů.

Ingredience:

  • 450 g žampionů nakrájených na plátky
  • 1/4 šálku másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku husté smetany
  • 1 polévková lžíce čerstvé petrželky, nasekaná
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Na velké pánvi rozpusťte máslo na středním plamenu. Přidejte houby a za občasného míchání je vařte, dokud lehce nezhnědnou a nezměknou, asi 8 minut. Přisypte mouku a promíchejte, aby se houby obalily.

Postupně přidávejte kuřecí vývar a míchejte, dokud směs nezhoustne. Snižte teplotu na minimum a přidejte smetanu. Za občasného míchání vařte 5 minut.

Přidejte petrželku a dochuťte solí a pepřem. Podávejte teplé na oblíbeném pokrmu. Nejčastěji se houbová omáčka podává s masem a knedlíkem nebo těstovinami. S knedlíkem se také podává rychlá svíčková omáčka nebo koprová omáčka.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang