Houbová omáčka je omáčka z hub, másla a koření. Často se podává k masu, těstovinám a zelenině. Je oblíbenou přílohou ke steakům, kuřecímu masu a rybám. Lze ji také použít jako základ polévek a dušených pokrmů.
Ingredience:
- 450 g žampionů nakrájených na plátky
- 1/4 šálku másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/2 šálku husté smetany
- 1 polévková lžíce čerstvé petrželky, nasekaná
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Na velké pánvi rozpusťte máslo na středním plamenu. Přidejte houby a za občasného míchání je vařte, dokud lehce nezhnědnou a nezměknou, asi 8 minut. Přisypte mouku a promíchejte, aby se houby obalily.
Postupně přidávejte kuřecí vývar a míchejte, dokud směs nezhoustne. Snižte teplotu na minimum a přidejte smetanu. Za občasného míchání vařte 5 minut.
Přidejte petrželku a dochuťte solí a pepřem. Podávejte teplé na oblíbeném pokrmu. Nejčastěji se houbová omáčka podává s masem a knedlíkem nebo těstovinami. S knedlíkem se také podává rychlá svíčková omáčka nebo koprová omáčka.