Halušky s uzeným masem – recept

Halušek není nikdy dost. Patří k typické československé kuchyni a přestože jsou velmi syté, lidé si je s oblibou dávají v hojném množství. Tradiční kuchyně se zkrátka nezapře. Ani ve spojení s uzeným masem.

Ingredience

Na haluškové těsto:

  • 1 kg syrových brambor
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • 1-2 cibule
  • olej na smažení

Masová směs:

  • uzené maso
  • sůl, pepř
  • kyselé zelí
  • brynza nebo balkánský sýr

Postup

Brambory oškrábeme a nastrouháme. Přimícháme zbytek ingrediencí na haluškové těsto a vytvoříme řídké těsto. Těsto tlačíme přes haluškový cedník do hrnce plného vařící osolené vody. Těsto rozdělíme na několik částí a ty postupně dáváme do vody. Halušky vaříme asi 2 minuty, potom propláchneme vodou a můžeme přidat trošku másla, aby se neslepily.

Masová směs: Pokrájíme cibulku a lehce osmahneme, přidáme na kousky rozkrájené uzené a dochutíme solí a pepřem. Potom smícháme masovou směs s haluškami a kyselým zelím, můžeme přidat brynzu či balkánský sýr a teplé podáváme.

Pro milovníky dezertů lze připravit i halušky na sladko jako halušky s tvarohem.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang