Kombinaci šťavnatého vepřového masa a krémové omáčky tzatziki si zamiluje zkrátka každý. Navíc je to skvělý způsob, jak obměnit typický recept na gyros. Tzatziki jsou nedílnou součástí tohoto pokrmu, a to nehledě na to, zda se gyros podává na talíři volně nebo ve chlebu.
Ingredience na vepřový gyros:
- 1 balení vykostěného vepřového plecka nakrájeného na silné proužky
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky sušeného oregana
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička uzené papriky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Ingredience na omáčku tzatziki:
- 1 kelímek obyčejného řeckého jogurtu
- 1 okurka zbavená semínek a nastrouhaná
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké míse smíchejte vepřové maso, olivový olej, česnek, oregano, tymián, kmín a papriku. Podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte, aby se maso spojilo.
Vepřové maso položte na velký plech a pečte 25 minut nebo dokud není propečené.
Mezitím připravte omáčku tzatziki. Ve středně velké míse smíchejte jogurt, okurku, česnek, olivový olej, citronovou šťávu a kopr. Podle chuti osolte a opepřete.
Gyros sestavíte tak, že na teplý pita chléb položíte uvařené vepřové maso a zalijete ho omáčkou tzatziki. Lze k tomu přidat i salát z červené řepy a čínského zelí. Ihned podávejte.