Gulášová polévka s rajčaty je vydatné jídlo, které je základem maďarské kuchyně. Připravuje se z hovězího nebo vepřového masa, brambor, rajčat, cibule, česneku, papriky a dalších bylinek a koření. Tato polévka se často podává s kopečkem zakysané smetany a křupavým chlebem.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 velké cibule, nakrájené na kousky
- 2 stroužky česneku
- 1 kg libového mletého hovězího masa
- 4 šálky hovězího vývaru
- 2 plechovky nakrájených rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce papriky
- 2 lžičky sušeného oregana
- 2 lžičky sušené majoránky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 šálku nevařených malých kolenních makarónů
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup:
Na velké pánvi rozehřejte na středním plamenu olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a vařte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut. Přidejte papriku, kmín a oregano a vařte ještě 1 minutu. Přidejte mleté hovězí maso a za častého míchání vařte, dokud hovězí maso nezhnědne, asi 5 minut.
Vmíchejte hovězí vývar, drcená rajčata, rajčatový protlak, ocet, worcesterskou omáčku, hnědý cukr, bobkový list a pepř. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a 15 minut vařte. Vmíchejte uvařené makaróny a vařte, dokud se neprohřejí, asi dalších 5 minut. Podávejte posypaný nasekanou petrželkou.
Mezi další vydatné polévky se řadí také lahůdková fazolová polévka nebo jemná bramborová polévka.