Gruzínské pirohy jsou tradičním východoevropským pokrmem, který je známý již po staletí. Připravují se z vařených brambor, cibule a sýra a mohou být plněny různými ingrediencemi, včetně masa, zeleniny nebo ovoce. Často se podávají se zakysanou smetanou a dalším kořením. Jsou vynikající a představují skvělý způsob, jak ochutnat východoevropskou kulturu.
Ingredience:
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 450 gramů mletého hovězího masa
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky papriky
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého koření
- 1/4 lžičky sušeného tymiánu
- 1 šálek vařené dlouhozrnné bílé rýže
- 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
- 1/2 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1/4 šálku rozpuštěného másla
- 2 balíčky mražených pirohů
Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C. Rozpalte velkou pánev na středně silném ohni. Přidejte cibuli a česnek a vařte je do změknutí, asi 5 minut. Přidejte hovězí maso a za stálého míchání vařte, dokud se nerozpadnou velké kusy, dalších asi 5 minut. Dochuťte solí, pepřem, paprikou, muškátovým oříškem, novým kořením a tymiánem.
Odstavte z ohně a vmíchejte rýži, sýr feta a petrželku. Směs rozdělte na pirohy a rovnoměrně ji rozdělte.
Vymažte pekáč o rozměrech cca 23×33 centimetrů rozpuštěným máslem. Vložte do ní pirohy a jejich vrchní část potřete zbylým máslem. Pečte 25 minut, nebo dokud nejsou pirohy zlatavé.
Gruzínské pirohy jsou výbornou pochoutkou, která pochází z východní Evropy. Někomu připomínají slaný koláč, nicméně jedná se o zcela specifický pokrm.