Tento losos na pánvi s těstovinami je ideální večeří třeba na rande. Křupavý losos s těstovinami je snadný na přípravu a hotový za 15 minut. Naučte se, jak připravit filet z lososa na pánvi, abyste získali nádherný křupavý vnější povrch a jemný šťavnatý vnitřek. Skvěle se hodí k podávání se snadnou, krémovou citronovou omáčkou a těstovinami.
Nezapomeňte před přípravou lososa předem vyndat z lednice. Mělo by stačit přibližně 15 minut, což pomůže zajistit, aby se losos nepřichytil k pánvi.
Lososa potřete trochou olivového oleje a osolte. Když použijete olej spíše na rybu než na pánev, můžete použít vyšší teplotu pod pánví bez obav, že se olej příliš rozpálí a začne kouřit nebo v horším případě vzplane.
Jakmile lososa naolejujete, použijte nepřilnavou pánev nebo pánvičku, aby se losos pěkně opekl a nepřichytil se k pánvi.
Lososa připravujte na středně vysoké teplotě. Tím získáte křupavý povrch, aniž by se vnitřek převařil.
Pokud máte rádi pokrmy z ryb, doporučujeme vyzkoušet i tyto recepty:
- Mahi mahi
- Mahi mahi s citrónovou omáčkou
- Těstoviny s krevetami a smetanou
- Pečená tilápie
- Nejlepší recepty na pstruha
Počet osob: 4
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 600 g podkov z lososa
- 2 dl suchého bílého vína
- 1 citron
- bazalka
- oregano
- pepř
- olivový olej
- sůl
Postup:
- Rybu omyjeme, dáme do hlubší nádoby a zalijeme vínem, šťávou z citronu a na chladném místě necháme marinovat 2 hodiny.
- Grilovací pánev potřeme olejem a dáme zahřát do horké trouby. Odleženou a okapanou rybu potřeme olivovým olejem a opepříme.
- Posypeme bazalkou a oreganem a grilujeme na plotně cca 5 minut z každé strany. Osolíme.
- Podáváme s těstovinami a dušenou zeleninou nebo chřestem.
Věděli jste, že…?
Losos je vynikajícím zdrojem bílkovin a obsahuje přibližně 20 gramů na jednu porci. Je také dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění, mrtvice a některých druhů rakoviny. Losos je také vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B, které jsou nezbytné pro udržení zdravé pokožky, vlasů a nehtů.
Při nákupu lososa je dobré hledat ryby ulovené ve volné přírodě, které jsou udržitelnější a mají lepší chuť a strukturu než losos chovaný na farmách. To platí i u pstruha lososovitého. Důležité je také nakupovat z renomovaného zdroje a hledat známky toho, že je ryba čerstvá, jako jsou jasné oči a příjemná vůně.