Griliášové řezy jsou oblíbeným vánočním cukrovím, nebo slavnostním pohoštěním pro návštěvu. Jejich příprava je přitom velmi jednoduchá a zvládne je i ten, kdo v kuchyni čas moc netráví.
Ingredience:
- 250 g cukr krupice nebo krystal
- 250 g másla
- 1 plechovka slazeného Salka
- 300 g vlašských ořechů nasekaných na hrubo
- 8 ks suchých oplatek
- čokoláda na vaření
Postup:
V hrnci na mírném ohni necháme zkaramelizovat cukr. Neměli bychom ho míchat, aby se neudělaly hrudky. Bez míchání počkáme, až se cukr rozpustí na karamel a přidáme na kostičky nakrájené máslo.
Mícháme do rozpuštění a potom přidáme Salko, které vaříme asi 5 minut.
Na závěr přimícháme ořechy a vaříme další 3 minuty. Stále mícháme, aby se karamel nepřipálil.
Odstavíme, necháme mírně vychladnout a ještě teplou směs natřeme na oplatku. Položíme na ni druhou, zatlačíme a zatížíme, nejlépe do druhého dne.
Druhý den griliášové řezy nakrájíme a můžeme je ještě polít čokoládou. Za vyzkoušení stojí také Eskymo řezy.