Frankfurtská polévka – recept

Frankfurtská polévka se vaří už léta, na popularitě ale vůbec nic neztratila. Vzhledem k tomu, nakolik rychle a snadno je připravená, stala se z ní oblíbená večeře, kterou stihnete s přehledem uvařit během pár minut poté, co přijdete vyřízení z práce domů. Navíc za tuto polévku utratíte jen několik málo desítek korun, což z ní dělá naprosto ideální pokrm i ve chvíli, kdy máte do kapsy poměrně hluboko. 

Patří mezi syté zimní polévky, které zevnitř zahřejí, výborně chutnají a ještě s nimi není žádná složitá práce. Recept je rychlý, levný a zvládne ho opravdu každý.

Frankfurtské párky byly vůbec prvními párky na světě. Jak ve svých kronikách uvádí kronikář Achilles August von Lersner, frankfurtské párky se ve Frankfurtu nad Mohanem prodávaly již v roce 1487 a velmi rychle se staly lahůdkou, která se dokonce objevovala v menu při korunovačních hostinách.

V průběhu let se z nich pak začala vařit i dodnes známá polévka, jež své pojmenování získala právě po této uzenině. 

Frankfurtské párky jsou velmi kvalitní a mají vysoký obsah masa. Tomu ale také často odpovídá jejich cena. Mnozí tak ve frankfurtské polévce začali tuto uzeninu nahrazovat jinými párky, levnějšími.

To ale v žádném případě není na škodu a rozhodně to neznamená, že pokud do ní nedáte vyloženě párky frankfurtské, polévka tím utrpí na chuti. Jistě, frankfurtské párky jsou při přípravě pochopitelně nejlepší, jejich roli ale s klidem zastoupí jejich levnější varianty. 

Už naše babičky říkaly, že polévka je grunt. Pokud jste polévkoví, rozhodně vyzkoušejte některou z následujících polévek:

Ingredience:

  • 2 nožičky párků
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 cibule
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 80 g hladké mouky
  • 100 ml mléka nebo smetany
  • sůl
  • pepř
  • kadeřavá petržel
  • kousek másla

Postup:

  1. Cibulku nakrájíme najemno, osmahneme na másle a přidáme papriku s moukou. Vše důkladně promícháme, chvíli smažíme a přidáme připravený vývar (můžeme nahradit i bujónem).
  2. Nepřestáváme míchat a polévku pořádně provaříme.
  3. Na závěr osolíme, okořeníme pepřem a přidáme mléko. V tuto chvíli je již frankfurtská polévka prakticky hotová a můžeme přidat přidat párky nakrájené na kolečka.
  4. Chvíli ještě povaříme a dozdobíme petrželkou.

Polévka je skvělá s plátkem čerstvého chleba nebo rohlíkem.

Pokud vám nějaká polévka zbyde, počkejte, až zcela vychladne. Poté ji uložte do lednice, kde vydrží asi 3-4 dny. Polévku ohřejte v rendlíku na sporáku, případně na talíři v mikrovlnné troubě.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang