Filé s mrkví je chutný a snadno připravitelný pokrm, který kombinuje křehké maso s přirozenou sladkostí mrkve. Tento recept spojuje šťavnatý steak ze svíčkové s pečenou nebo dušenou mrkví a vytváří tak vyvážené a chuťově výrazné jídlo.
Tento pokrm ocení hlavně pescetariáni.
Ingredience:
- 2 steaky z filé s mrkví.
- 2 velké mrkve
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce másla
- čerstvé bylinky na ozdobu (nepovinné)
Postup:
Nejprve oloupejte mrkev a nakrájejte ji na silné julieny nebo kulaté plátky, podle toho, co máte raději.
Rozpalte velkou pánev na středně silném ohni. Steaky z filé osolte a opepřete z obou stran.
Do pánve přidejte rostlinný olej a do rozpáleného oleje vložte steaky z filé. Každou stranu opékejte asi 4-5 minut nebo dokud nedosáhnete požadované propečenosti. Dobu přípravy můžete upravit podle toho, zda preferujete steaky rare, medium nebo well-done. Po upečení steaky vyjměte z pánve a dejte je stranou, aby si odpočinuly.
Na stejnou pánev přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Poté na pánev přidejte plátky nebo julieny mrkve. Osolte je a opepřete a smažte asi 5-7 minut, dokud mírně nezměknou, ale stále si zachovají křupavou strukturu.
Steaky z filé servírujte na jednotlivé talíře a každý steak doplňte orestovanou mrkví. V případě potřeby je ozdobte čerstvými bylinkami, například petrželkou nebo tymiánem, pro lepší chuť a prezentaci.
Filé s mrkví podávejte ihned, dokud je ještě horké. Můžete jej doplnit oblíbenou přílohou, například bramborovou kaší nebo míchaným zeleným salátem, a připravit si tak kompletní jídlo.
Vychutnejte si lahodné filé s mrkví!
Jak poznat kvalitní mražené filé?
Základní faktory jsou dva – použitý druh ryby a způsob zpracování, respektive zamražení. Způsoby zamražení – jsou tři a jsou naprosto rozhodující pro kvalitu suroviny, bohužel, zákon neukládá povinnost je značit.
Zamražení na moři (seafrozen)
Dochází k němu, jak je zjevné z názvu, na lodi, bezprostředně po vylovení ryb. Takto vzniklé rybí filé je nejkvalitnější, jak z hlediska chuti, šťavnatosti, ale i nutričních hodnot. Filé při kuchyňském zpracování vykazuje nejmenší hmotnostní úbytky.
Zamražení na pevnině (landfrozen)
Surovina se mrazí v přístavu, při správném postupu a včasném zamražení rovněž velmi kvalitní. Kvalita se ale může už podstatně lišit, v závislosti na době mezi ulovením ryb a zamrazením i okolní teplotě. Pokud jde o rybí filé od prověřeného, seriózního dodavatele, rozdíl mezi na moři zamraženým a na pevnině nemusí být významný. V zásadě to může být velmi dobrá kvalita filé.
Dvakrát mražené (doublefrozen)
Většinou čínské filé, jak je z názvu patrné, výrobce koupí zmraženou surovinu ve formě celé ryby, tu potom rozmrazí a vyfiletuje na pevnině. U tohoto filé dochází při kuchyňské úpravě k významným ztrátám na hmotnosti, buňky jsou dvojím zmražením porušeny, filé je sušší, nemá pevnou konzistenci, nižší nutriční hodnoty.