Falešný tatarský biftek může být například veganská verze klasického tatarského bifteku bez masa, která obsahuje tempeh, houby a koření a vytváří pikantní, bílkovinami nabitý pokrm nebo předkrm. Nicméně falešný tatarský biftek může být také verze z vařené čočky. Jak na ni?
Veganský tatarský biftek je chutnou a zdravou alternativou tradičního tatarského bifteku. Snadno se připravuje a je to skvělý způsob, jak si vychutnat všechny chutě tatarského bifteku bez masa. Veganský tatarský biftek je ideální pro vegany i vegetariány jako veganský burger, stejně jako oblíbený mana burger.
Ingredience:
- 220 g uvařené čočky, scezené
- 140 g sušená rajčata v oleji
- 2 lžíce oleje ze sklenice sušených rajčat, lze také vynechat
- 1 polévková lžíce hořčice
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 50 g šalotky nebo červené cibule
- 2 nakládané okurky
- 1 lžička kaparů
- 1 stroužek česneku
- ¼ lžičky soli nebo více podle chuti
- špetka mletého pepře
- 1 lžíce jemně nasekané petržele
Postup:
- Sceďte plechovku vařené čočky nebo si uvařte vlastní podle návodu na obalu.
- Ze sklenice sušených rajčat si vyhraďte 2 lžíce oleje a zbytek vyhoďte.
- Sušená rajčata osušte kuchyňskou utěrkou, abyste odstranili přebytečný olej.
- Cibuli, okurky, česnek a petrželku nakrájejte nadrobno.
- Do mísy kuchyňského robotu přidejte uvařenou čočku, sušená rajčata, olej, hořčici, rajčatový protlak, nakrájenou cibuli, okurky, kapary, česnek, sůl a pepř.
- Zpracovávejte 30 sekund až 1 minutu nebo dokud se vše nespojí.
Hlavní surovinou tohoto tataráku je čočka. Kromě toho, že je čočka vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, je také výborným zdrojem vlákniny, kyseliny listové, železa a řady dalších živin, které jsou důležité pro celkovou pohodu. Čočka si v poslední době získala oblibu ve světě, kde se dbá na zdraví, díky svému nízkému glykemickému indexu a velkému množství prospěšných fytochemikálií, které mohou snižovat záněty a zlepšovat zdraví střev.
Dále je čočka vynikajícím zdrojem antioxidantů, včetně polyfenolů, antokyanů a kyseliny fenolové. Předpokládá se, že antioxidanty obsažené v čočce hrají důležitou roli při snižování rizika chronických onemocnění, jako je rakovina a srdeční choroby.
Čočka je také skvělým zdrojem minerálních látek, jako je draslík, fosfor, hořčík, zinek a vápník, které mají důležitou roli pro zdraví kostí, funkci nervového systému a detoxikaci.
Čočku lze do zdravého jídelníčku zařadit různými způsoby. Lze ji vařit a používat do salátů nebo polévek, rozemlít na čočkovou mouku (skvělá do domácího chleba, pizza těsta nebo nákypů) nebo použít do tradičních pokrmů, jako je daal, běžný vegetariánský pokrm v indické kuchyni. Čočka je také skvělým doplňkem hamburgerů, tacos a zeleninových placiček.