Zelňačka i falešná zelňačka bez zelí mohou být chutným a výživným způsobem, jak získat denní dávku zeleniny. Její příprava je navíc velmi snadná, takže je skvělou volbou pro náročné dny. Jen nezapomeňte přidat spoustu dochucovadel, jako je cibule, česnek, bylinky a koření, abyste si ji ještě více vychutnali!
Ingredience:
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 hlávka zelí (pokud chcete pravou zelňačku, pokud falešnou, lze ji vynechat)
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 2 mrkve, nakrájené na kousky
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce bílého octa
- 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nasekané
Postup:
Ve velkém hrnci na polévku rozehřejeme olivový olej na středním plameni. Přidáme cibuli a česnek a restujeme, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut.
Přidáme oregano, zelí, vývar, mrkev, papriku, cukr, sůl a pepř a promíchejte. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu na středně nízkou a vaříme 20 minut. Přidáme rajčatový protlak, ocet a petrželku a promíchejte. Vaříme dalších 10 minut.
Podáváme teplé, jako každou polévku. Tento recept je plný zeleniny, stejně jako například domácí boršč nebo bramboračka a další polévky.