Falešná zelňačka – recept

Zelňačka i falešná zelňačka bez zelí mohou být chutným a výživným způsobem, jak získat denní dávku zeleniny. Její příprava je navíc velmi snadná, takže je skvělou volbou pro náročné dny. Jen nezapomeňte přidat spoustu dochucovadel, jako je cibule, česnek, bylinky a koření, abyste si ji ještě více vychutnali!

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 hlávka zelí (pokud chcete pravou zelňačku, pokud falešnou, lze ji vynechat)
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 2 mrkve, nakrájené na kousky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kousky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce bílého octa
  • 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nasekané

Postup:

Ve velkém hrnci na polévku rozehřejeme olivový olej na středním plameni. Přidáme cibuli a česnek a restujeme, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut.

Přidáme oregano, zelí, vývar, mrkev, papriku, cukr, sůl a pepř a promíchejte. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu na středně nízkou a vaříme 20 minut. Přidáme rajčatový protlak, ocet a petrželku a promíchejte. Vaříme dalších 10 minut.

Podáváme teplé, jako každou polévku. Tento recept je plný zeleniny, stejně jako například domácí boršč nebo bramboračka a další polévky.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang