Ementálový salát – recept

S tímto sýrovým salátem budete slavit zaručený úspěch. Hodí se i jako netradiční pohoštění na silvestrovskou oslavu. Přidat můžete i čerstvé bylinky a dodat do salátu svěží zelenou barvu a vitamíny navíc.

Ingredience

  • 80 g sýra Ementál nebo ementálského typu
  • 1/2 středně velké cibule
  • 1 natvrdo vařené vejce
  • 1 kapie
  • 5 lžic bílého jogurtu

Postup

  1. Sýr nakrájíme na kostičky a kapii na tenké nudličky. Přidáme drobně nasekaná vejce a jemně nakrájenou cibuli.
  2. Přelijeme jogurtem a lehce promícháme.

Věděli jste, že…?

Sýr ementál je polotvrdý sýr ze Švýcarska, který se vyrábí z kravského mléka a patří k nejoblíbenějším sýrům na světě. Je známý svou oříškovou, nasládlou chutí a charakteristickými otvory, které vznikají při fermentaci.

Historie sýru ementál sahá až do roku 1293, kdy byl poprvé vyroben v údolí Emme ve Švýcarsku. Je vynikajícím zdrojem bílkovin a vápníku a také dobrým zdrojem vitaminu B-12. Má také nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu, takže je zdravou volbou pro ty, kteří si hlídají váhu.

Sýr ementál se vyrábí procesem, který zahrnuje dlouhou dobu fermentace. Během této doby se sýr ošetřuje speciální zákysovou kulturou, která pomáhá vytvářet otvory, tzv. oka. Díky tomu má ementál také svou jedinečnou chuť. Po skončení fermentace se sýr několik hodin vaří při vysoké teplotě a poté několik měsíců zraje v jeskyni nebo ve sklepě. Během této doby enzymy rozkládají tuky a bílkoviny v sýru, což přispívá k jeho oříškové, nasládlé chuti.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang