Dušený hrášek je skvělý způsob, jak jednoduchou přílohu ochutit. Lze ho rychle uvařit a skvěle chutná s různými druhy koření a bylinek. Dušený hrách lze podávat jako přílohu k různým druhům bílkovin nebo jej lze použít jako základ pro chutnou polévku. Jsou také skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku přidat více zeleniny.
Ingredience:
- 1 balení mraženého zeleného hrášku
- 1 střední cibule nakrájená na kostičky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička mořské soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 lžička sušeného oregana
- 3/4 šálku kuřecího vývaru
Postup:
Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte cibuli a vařte několik minut do změknutí. Přidejte česnekový prášek, černý pepř a sůl. Promíchejte a vařte další minutu.
Přidejte máslo a nechte ho v hrnci rozpustit. Přidejte mražený hrášek a promíchejte. Vařte několik minut, dokud se nezačne prohřívat. Přidejte oregano, kuřecí vývar a podle chuti trochu soli a pepře.
Promíchejte a přiveďte směs k varu. Snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte a za občasného míchání nechte 15 až 20 minut vařit.
Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření. Podávejte teplé. Dušený hrášek lze podávat samostatně jako hrachovou kaši, ale také jako přílohu k masu.