Domácí nudle s praženou krupicí – recept

Domácí nudle s praženou krupicí jsou vynikající těstovinový pokrm, který spojuje bohatou chuť pražené krupice a uklidňující chuť domácích nudlí. Tento recept je ideální pro ty, kteří chtějí své dovednosti při výrobě těstovin posunout na vyšší úroveň nebo si prostě chtějí pochutnat na výživném a chutném jídle.

Ingredience:

  • 2 šálky krupicové mouky
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 4 vejce
  • voda podle potřeby

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C. Krupicovou mouku rovnoměrně rozprostřete na plech a pečte ji v troubě asi 10 minut, nebo dokud nezíská zlatohnědou barvu. Tento krok zvýrazní chuť krupice a dodá vašim nudlím oříškovou chuť.

V míse smíchejte opraženou krupicovou mouku, univerzální mouku a sůl. Dobře promíchejte.

Uprostřed suchých přísad vytvořte důlek a rozklepněte do něj vejce. Vejce jemně promíchejte vidličkou a postupně do nich zapracujte suchou směs.

Pokračujte v míchání a hnětení těsta, dokud se nespojí. Pokud se vám těsto zdá příliš suché, přidávejte po lžících vodu, dokud nedosáhne hladké konzistence. Těsto by mělo být měkké a poddajné, ale ne lepivé.

Jakmile je těsto zformováno, lehce vysypte čistou plochu moukou a přeneste na ni těsto. Těsto hněťte asi 5 až 10 minut, dokud nebude hladké a pružné.

Vypracujte těsto. Pro snadnější manipulaci těsto rozdělte na menší části. Vezměte jednu porci a válečkem ji zploštěte. Ujistěte se, že povrch je lehce pomoučený, aby se nelepil.

Zploštělé těsto rozválejte podélně do těsného válečku. Ostrým nožem nakrájejte válec na tenké nudle. Šířku nudlí můžete upravit podle svých preferencí.

Jakmile jsou nudle nakrájené, opatrně je oddělte a položte na pomoučený povrch, aby se nelepily. Opakujte se zbývajícími částmi těsta, dokud nebudou vytvořeny všechny nudle.

Chcete-li nudle uvařit, přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Přidejte nudle a vařte je asi 2-3 minuty nebo dokud nejsou al dente. Čerstvé domácí nudle se vaří rychleji než ty koupené v obchodě, proto je hlídejte, aby se nerozvařily.

Jakmile jsou nudle uvařené, slijte je a propláchněte studenou vodou, abyste zastavili proces vaření.

Domácí nudle můžete podávat s oblíbenou omáčkou, například marinara, alfredo nebo pesto. Skvěle se také hodí do polévek nebo smažených pokrmů.

Věděli jste, že?

Nudle mají dlouhou a bohatou historii, důkazy o jejich konzumaci pocházejí již ze 4. století před naším letopočtem.

V 5. století byly nudle přivezeny do Japonska, kde se staly známými jako udon a soba. V Itálii nudle představil Marco Polo ve 13. století. Přivezl recepty na nudle čínského typu a přizpůsobil je italské kuchyni. Právě jemu se připisuje popularizace těstovin v Itálii.

Po celá staletí si na nich pochutnávaly kultury po celém světě a staly se základní ingrediencí mnoha pokrmů. Zatímco v Číně se nudle běžně podávají v polévce nebo smažené se zeleninou a omáčkou, v Japonsku se často podávají studené a přelité sójovou omáčkou. V Itálii se obvykle podávají v omáčce na bázi rajčat, jako jsou boloňské špagety nebo omáčka marinara.

Nudle jsou neuvěřitelně všestrannou potravinou, ze které lze připravit celou řadu pokrmů. Lze je vařit, smažit nebo podávat v polévkách, salátech a smažených pokrmech. Nudle jsou také oblíbenou složkou mnoha asijských pokrmů, jako je ramen, pho a pad thai.

Od svých skromných počátků v Číně urazily nudle dlouhou cestu. Dnes jsou oblíbenou potravinou po celém světě, kterou si můžete vychutnat v různých pokrmech.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang