Domácí müsli – recept

Recept na skvělé a rychlé domácí müsli, které si můžete připravit do zásoby a odebírat podle potřeby. Až vás k snídani omrzí ovesná kaše, toto müsli si zamilujete.

Příprava

  • Počet osob: 2
  • Doba přípravy: 10 minut

Ingredience

  • 2 hrsti ovesných vloček
  • 2 lžíce medu
  • Sušené ovoce dle chuti
  • Mandle
  • Lískové ořechy
  • Máslo
  • Bílý jogurt nebo zakysaná smetana k podávání

Postup

  1. Na pánvi rozehřejeme máslo a dáme opražit ovesné vločky.
  2. Přidáme oříšky a sušené ovoce, med a opražíme. Pozor, aby se ořechy nespálily.
  3. Servírujeme s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou a čerstvým ovocem.

Věděli jste, že…?

Müsli vzniklo ve Švýcarsku na počátku 20. století a jeho autorem je švýcarský lékař Dr. Maximilian Bircher-Benner. Lékař zjistil, že konzumace müsli po ránu zajišťuje jeho pacientům lepší zdraví a vitalitu. Svým pacientům doporučoval jíst müsli jako snídaňové cereálie a zbytek je historie.

Müsli se obvykle vyrábí z kombinace ovesných vloček, pšeničných vloček, sušeného ovoce a ořechů a semínek, například slunečnicových a lněných. Může také obsahovat další zdravé přísady, jako jsou chia semínka, quinoa a pšeničné klíčky. Je skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a komplexních sacharidů. Má také nízký obsah tuku a sodíku.

Můžete ho jíst studené s mlékem nebo jogurtem, nebo s teplým mlékem, použijte jej také jako přísadu do ovesné kaše nebo smoothies. Lze jej také použít jako přísadu při pečení.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang