Recept na skvělé a rychlé domácí müsli, které si můžete připravit do zásoby a odebírat podle potřeby. Až vás k snídani omrzí ovesná kaše, toto müsli si zamilujete.
Příprava
- Počet osob: 2
- Doba přípravy: 10 minut
Ingredience
- 2 hrsti ovesných vloček
- 2 lžíce medu
- Sušené ovoce dle chuti
- Mandle
- Lískové ořechy
- Máslo
- Bílý jogurt nebo zakysaná smetana k podávání
Postup
- Na pánvi rozehřejeme máslo a dáme opražit ovesné vločky.
- Přidáme oříšky a sušené ovoce, med a opražíme. Pozor, aby se ořechy nespálily.
- Servírujeme s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou a čerstvým ovocem.
Věděli jste, že…?
Müsli vzniklo ve Švýcarsku na počátku 20. století a jeho autorem je švýcarský lékař Dr. Maximilian Bircher-Benner. Lékař zjistil, že konzumace müsli po ránu zajišťuje jeho pacientům lepší zdraví a vitalitu. Svým pacientům doporučoval jíst müsli jako snídaňové cereálie a zbytek je historie.
Müsli se obvykle vyrábí z kombinace ovesných vloček, pšeničných vloček, sušeného ovoce a ořechů a semínek, například slunečnicových a lněných. Může také obsahovat další zdravé přísady, jako jsou chia semínka, quinoa a pšeničné klíčky. Je skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a komplexních sacharidů. Má také nízký obsah tuku a sodíku.
Můžete ho jíst studené s mlékem nebo jogurtem, nebo s teplým mlékem, použijte jej také jako přísadu do ovesné kaše nebo smoothies. Lze jej také použít jako přísadu při pečení.