Domácí listové těsto je lehké těsto, které se obvykle používá na slané i sladké pokrmy. Vyrábí se z mouky, vody a másla a skládá se ze střídajících se vrstev těsta a tuku, které se pak několikrát rozválí a přeloží. Tímto procesem vznikají stovky tenkých vrstev těsta, které jsou po upečení lehké a vločkovité. Výroba listového těsta je časově náročná, ale výsledek stojí za to.
Ingredience:
- 2 hrnky (250 g) univerzální mouky
- ¼ lžičky soli
- 1½ šálku (312 g) studeného nesoleného másla nakrájeného na kostky
- ½ šálku (120 ml) ledově studené vody
Postup:
Ve středně velké míse prošlehejte mouku a sůl. Studené máslo vmíchejte do moučné směsi, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku. Pomalu přidávejte studenou vodu a míchejte, dokud se těsto nespojí. Vyklopte těsto na lehce pomoučený povrch a hněťte, dokud se nevytvoří hladká koule.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut v lednici. Po vychladnutí těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na obdélník silný asi 1/4 palce. Spodní třetinu těsta přeložte nahoru a horní třetinu těsta dolů, jako byste skládali dopis.
Těsto otočte o čtvrtinu a znovu rozválejte na obdélník silný asi 1/4 palce. Tento postup zopakujte ještě pětkrát. Těsto zabalte do plastové fólie a uložte do lednice alespoň na 30 minut. Předehřejte troubu na 190 °C. Z vychlazeného těsta udělejte požadovaný tvar pečiva.
Pečivo položte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 15-20 minut nebo dozlatova. A jak na bramborové těsto nebo těsto na pizzu?