Ukrajinský boršč je lahodná a vydatná polévka, která je základem ukrajinské kuchyně. Obvykle se připravuje z červené řepy, zelí, brambor, cibule a různé další zeleniny a často se podává se zakysanou smetanou a čerstvým koprem. Je to skvělá možnost, jak si připravit zdravé a výživné jídlo, a je to skvělý způsob, jak si vychutnat chutě Ukrajiny.
Ingredience:
- 1kg zeleninové směsi na boršč
- červené zelí
- 500 g brambor
- 1 větší cibule
- 2 klobásy
- 200 ml ostrého kečupu
- sůl
- pepř
- drcené chilli
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 zakysaná smetana
- voda
- olej
Postup:
Nejdříve nakrájíme cibuli na větší kousky a osmahneme na oleji, než zesklovatí. Přidáme zeleninu a litr vody. Přivedeme boršč do varu a přidáme brambory nakrájené na kostičky, koření, kečup a boršč osolíme.
Vše promícháme a vaříme, než začnou brambory měknout. To je pravý okamžik pro přidání klobásy nakrájené na kolečka. Jakmile jsou brambory měkké, boršč zahustíme smetanou rozmíchanou s trochou vody a moukou. Úplně na závěr opatrně dochutíme octem. Dle chuti ještě můžeme dosolit.
Pro odlehčení může být příště zajímavým nápadem vyzkoušet veganský boršč.