Švestkový koláč je vynikající a jedinečný dezert, který se hodí pro každou příležitost. Kombinace sladkých, trpkých švestek a vločkové máslové krusty je klasickým receptem, který skvěle chutná a určitě se stane hitem pro vaše přátele a rodinu. Je to skvělý způsob, jak předvést své pekařské dovednosti a ohromit své hosty!
Ingredience:
- 4 šálky švestek, vypeckovaných a rozpůlených
- ¾ šálku krystalového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička mleté skořice
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého nového koření
- ¼ lžičky soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 koláčové korpusy
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte švestky, cukr, kukuřičný škrob, skořici, muškátový oříšek, nové koření, sůl a citronovou šťávu a míchejte, dokud se švestky rovnoměrně nepropláchnou.
Směs nalijte do jednoho z koláčových korpusů a rovnoměrně ji rozetřete. Švestkovou směs pokapejte rozpuštěným máslem.
Přes náplň položte druhý korpus a jejich okraje k sobě přimáčkněte, aby se utěsnily. V horní části korpusu vyřízněte čtyři zářezy pro odvětrávání.
Koláč pečte 40-45 minut nebo dokud není kůrka zlatohnědá a náplň bublinkatá. Před podáváním nechte ovocný koláč vychladnout.